Deze markt in Jeruzalem sloot vandaag ook de deuren
NOS Nieuws

Aan vooravond Jom Kipoer wordt Israëlische lockdown nog strenger

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

Een week na het begin van de tweede landelijke lockdown zijn de maatregelen in Israël vanmiddag nog strenger geworden. Alle bedrijven die niet strikt noodzakelijk zijn, moeten minstens twee weken lang dicht. Uitzonderingen gelden voor bijvoorbeeld supermarkten en apotheken.

Ook het bezoek aan synagogen en het deelnemen aan politieke demonstraties wordt aan banden gelegd, al is daar in het parlement nog enige discussie over. De aanscherping van de regels komt nadat de coronabesmettingen deze week waren opgelopen tot recordhoogtes. Vandaag werden in Israël bijna 8000 nieuwe infecties gemeld, bijna het drievoudige van dezelfde cijfers in Nederland. Maar liefst 13 procent van de tests had een positieve uitslag.

Tegelijkertijd komt ook de medische zorg in de problemen door het groeiende aantal patiënten. Bijna 700 mensen liggen met ernstige coronaklachten in Israëlische ziekenhuizen. Volgens premier Benjamin Netanayhu was een aanscherping van de lockdown daarom onvermijdelijk. Hij waarschuwde dat het land anders "aan de rand van de afgrond" zou komen.

Scepsis

Veel Israëliërs kijken met scepsis naar de nieuwe maatregelen. Volgens een recente peiling steunt maar 27 procent de corona-aanpak van de premier. Veel burgers vrezen voor de gevolgen voor de economie, die door de pandemie zwaar getroffen is. Sinds het voorjaar liep de werkloosheid op tot boven de 20 procent. Veel ondernemers zagen hun zaak failliet gaan.

Ook in Jeruzalem zijn veel inwoners kritisch over de nieuwe coronamaatregelen van de overheid:

Israël opnieuw in lockdown: 'Ik geef de overheid de schuld'

Andere zelfstandigen konden slechts met veel moeite overeind blijven. De nieuwe maatregelen zijn voor velen van hen een groot probleem. "Dit is het laatste wat we nu konden gebruiken", zegt restauranthouder Yoni Salomon. "Zeker omdat we niet of nauwelijks steun krijgen van de overheid."

De afgelopen week hield Salomon zijn restaurant in Jaffa tegen de regels in open. Dat hij twee keer een boete van 1200 euro kreeg, nam hij voor lief. Maar nu ziet hij zich genoodzaakt de tent te sluiten. "Anders riskeer ik dat mijn zaak door de politie gesloten wordt. En veel gasten verwacht ik door de lockdown sowieso niet meer."

Een ander punt in de nieuwe regels, dat tot veel discussie leidde, is het verbod op massale demonstraties. Het kabinet besloot gisteren dat protestacties alleen nog maar binnen een kilometer van huis mogen plaatsvinden en met maximaal twintig personen. Al is het parlement daar nog niet mee akkoord.

Aanhoudende protesten

Tegenstanders van Netanyahu zeggen namelijk dat die regels vooral bedoeld zijn om demonstraties tegen de premier de kop in te drukken. Al maandenlang komen iedere week duizenden betogers samen bij de ambtswoning van de minister-president, die voor de rechter staat vanwege corruptie. Hoeveel dat er morgen zullen zijn, is nog niet duidelijk.

Een andere gevoelige maatregel is het sluiten van de synagogen, met name onder de ultra-orthodoxe bevolking. Zondagavond begint namelijk Jom Kipoer, de heiligste dag van de Joodse kalender, waarop de gebedshuizen normaal gesproken vol zitten. Uiteindelijk besloot het kabinet gisteren dat synagogen op de Grote Verzoendag bij uitzondering voor kleine groepen open mogen blijven, maar dat ze daarna de deuren moeten sluiten.

Rabbijn Yitzhak Bar Ze'ev, links, sluit de deur van de synagoge

Met pijn in het hart geeft de rabbijn van de grote synagoge van Tel Aviv gehoor aan de richtlijnen. "Normaal zien we hier tijdens de feestdagen 15.000 gelovigen", zegt rabbijn Yitzhak Bar Ze'ev. "Dit jaar zullen het er enkele tientallen zijn. Dat doet pijn, maar het is niet anders. Gezondheid is belangrijker."

Met de nieuwe beperkingen hoopt de regering de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk in te dammen. Met een eerdere, snel ingevoerde lockdown boekte Israël in maart en april goede resultaten. Daardoor telde het land in mei nog maar enkele tientallen nieuwe infecties per dag. Maar nadat de economie en de scholen weer opengingen, liep ook het aantal besmettingen weer snel op.

In totaal telt Israël tot nu toe ruim 210.000 bevestigde coronabesmettingen. Meer dan 1400 mensen overleden aan het virus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl