Dumoulin slipt in een bocht, maar blijft overeind in WK-tijdrit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Italiaan Filippo Ganna heeft voor het eerst in zijn carrière de wereldtitel tijdrijden veroverd. De 24-jarige renner van Ineos was over de 31,7 kilometer rond Imola ruim 26 seconden sneller dan Wout van Aert, die het zilver veroverde. Het brons ging naar Europees kampioen Stefan Küng.

Tom Dumoulin kwam niet verder dan de tiende plaats op 1.14 van Ganna. Jos van Emden, de andere Nederlandse deelnemer, werd 21ste.

Meervoudig baankampioen

Ganna pakte een jaar geleden het brons bij de tijdrit op de wereldkampioenschappen. Hij vierde de grootste successen in zijn carrière op de baan. Bij vier van de afgelopen vijf WK's pakte hij het goud op de individuele achtervolging.

Tom Dumoulin AFP

Dumoulin, de wereldkampioen van drie jaar geleden, begon als een van de favorieten aan de tijdrit. Uit de tweede plaats in de tijdrit in de Tour haalde hij veel vertrouwen, maar in de buurt van de titel kwam Dumoulin geen moment.

Bij het eerste tussenpunt gaf hij al 45 seconden toe op de Italiaan, op de streep was de achterstand van de Limburger opgelopen tot meer dan een minuut.

In het tweede deel van de tijdrit maakte Dumoulin in een bocht een stuurfoutje, waarbij hij bijna onderuit ging.

STER reclame