Valtteri Bottas in Rusland
NOS Sport

Mercedes slaat in Rusland gat met concurrentie, Verstappen zoekende

Mercedes heeft bij de eerste twee trainingen voor de Grand Prix van Rusland de concurrentie op flinke achterstand gezet. Valtteri Bottas was vrijdag op het circuit van Sotsji in zowel de eerste als de tweede training de snelste. In de tweede sessie kon alleen teamgenoot Lewis Hamilton in de buurt blijven.

Hamilton jaagt zondag in de Russische badplaats op zijn 91ste zege in de Formule 1, waarmee hij dan op gelijke hoogte komt met recordhouder Michael Schumacher. In Bottas heeft hij dan een geduchte concurrent, de rest bleef vrijdag ver achter.

Bottas noteerde in de tweede training een rondje in 1.33,519. WK-leider Hamilton gaf 0,267 seconde toe. De Britse titelverdediger klaagde over veel vibraties in Mercedes onderweg onderweg. De Australiër Daniel Ricciardo (Renault) volgde Bottas op iets meer dan een seconde (1,058).

Verstappen zevende tijd

Max Verstappen, in de ochtendtraining derde op ruim een halve seconde van Bottas, gaf in de middaguren anderhalve tel toe. De Nederlander, die na twee uitvalbeurten in Italië wel een succesje kan gebruiken, spinde ook nog in de tweede training.

De nummer drie van het WK-klassement kwam niet verder dan de zevende tijd. Honda gaf de motor van Verstappen richting Rusland een upgrade, die voor komend weekeinde geen gevolgen heeft voor zijn startpositie.

"We hebben wat geëxperimenteerd met de neerwaartse druk om te kijken wat het beste is voor het weekeinde. In de tweede vrije training hadden we het wat beter kunnen doen, maar we hebben veel dingen uitgetest", gaf Verstappen in Sotsji aan. "De kwalificatie zaterdag gaat zwaar worden, maar ik verwacht dat we in de wedstrijd meer strijd kunnen leveren."

Opvallend was het optreden van Hamilton in de eerste training. De Brit leek helemaal niet bezig met snelle rondetijden. Hij klokte 1.37,716, waarmee hij alleen de gecrashte Nicholas Latifi (Williams) achter zich hield. In middaguren was Hamilton wel snel, al kwam hij niet aan de tijden van Bottas.

De teams met een Renault-motor waren snel in de tweede training. Ricciardo (Renault, derde), Carlos Sainz en Lando Norris (beiden McLaren) zetten respectievelijk de vierde en vijfde tijd neer. Ricciardo was in de ochtendtraining ook al tweede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl