NOS Nieuws

Jongeren besmet met coronavirus: 'Ik ben nog steeds erg voorzichtig'

Bekende Nederlanders, onder wie populaire influencers met veel jonge volgers, kwamen in opstand tegen de coronaregels. Wat vinden jongeren die zelf corona hebben (gehad) hiervan?

Romy ten Velde (19) is nooit lang ziek, maar aan het begin van de coronapandemie werd ze zo ziek, dat ze zes weken niks heeft kunnen doen. "Ik was nooit eerder zo lang uit de running geweest door een griepje", vertelt de 19-jarige studente uit Enschede.

Romy ten Velde was zes weken ziek

"Ik had alle symptomen en heb meerdere keren naar de huisarts gebeld. Maar daar konden ze toen nog niet testen. Bovendien werd ik niet getest vanwege mijn leeftijd." Ze ging in isolatie in het huis van haar vader. "Zes weken lang had ik koorts boven de 38 graden. Ik was ontzettend benauwd, soms trok ik die benauwdheid niet meer."

Uiteindelijk kreeg ze antibiotica tegen de keelontsteking, "dat hielp weinig". Nog steeds is ze vaak moe en kan ze zich soms moeilijk concentreren, vertelt ze.

De overheidsmaatregelen tegen corona zijn zeker nodig, vindt ze, maar: "Het duurt natuurlijk heel lang, dus mensen zijn sneller geneigd er met de pet naar te gooien." Zelf blijft ze voorzichtig. "Met mensen die ik goed ken, ben ik wel wat losser geworden met de regels. Maar met mijn opa en oma in de 80, ben ik voorzichtig en probeer ik afstand te houden. Bij mensen die ik niet ken, hou ik mijn mondkapje op."

Hashtag

Romy, zelf ook actief op sociale media, vindt de actie van een aantal BN'ers onder de hashtag #ikdoenietmeermee, geen goed idee. Veel van de BN'ers hebben de oproep inmiddels weer verwijderd. "Mensen die een groot bereik hebben, hebben een verantwoordelijkheid naar jongeren die tegen hen opkijken en hen volgen. Als zij wat zeggen, trekken die volgers zich dat aan."

De 15-jarige Thijmen Boers

Thijmen Boers zat tot afgelopen maandag in quarantaine nadat hij tijdens een feestje van een klasgenoot werd besmet met het coronavirus, net als tien anderen uit zijn klas. "Degene die het feestje gaf, bleek later corona te hebben. Ik was al twee dagen verkouden en dacht dat het door de airco op school kwam. Toch heb ik me laten testen."

Waarschuwingen over de risico's van feesten en bijeenkomsten hielden de 15-jarige VWO-scholier niet tegen om naar het feestje te gaan. "Ik ben de afgelopen tijd wel vaker naar feestjes geweest. Die werden in de buitenlucht georganiseerd. Bovendien hoef je onder de 18 jaar geen afstand te houden. Wij dachten daarom 'het kan gewoon'.

Voor volwassenen, en dat is ook de wereld waarin BN'ers leven, zijn de maatregelen veel duidelijker

Thijmen Boers

De dagen tussen het feest en de quarantaine had Thijmen contact met meerdere mensen, onder meer op school en tijdens volleybal. "Ik ben ook bij een aantal oudere mensen in de buurt geweest. Maar die hebben gelukkig nog steeds geen klachten. Mijn volleybaltrainer is ook positief getest, maar hij is in de veertig en valt niet in een risicogroep."

Verwarrende regels

"De overheidsmaatregelen zijn er ook voor jongeren", zegt Thijmen. Wel vindt hij de regels verwarrend. "We hoeven geen afstand te houden, maar we mogen niet met meer dan zes mensen bij elkaar komen. Wel mogen we met z'n allen in de aula zitten. Je moet een mondkapje op in de auto. Maar als je bij iemand in de auto zit die positief is getest, moet je hoe dan ook in quarantaine, mondkapje of niet."

Voor scholieren en studenten is de hele situatie lastiger dan voor volwassenen, vindt hij. "Voor volwassenen, en dat is ook de wereld waarin BN'ers leven, zijn de maatregelen veel duidelijker. Die moeten daar niet teveel over zeuren. Natuurlijk is het moeilijk voor ze, het is moeilijk voor iedereen. Maar het is in elk geval duidelijk wat zij moeten doen."

Yasmina Cupo (14) was erg geschrokken na het belletje van de GGD

Een belletje van de moeder van Yasmina Cupo (14) naar school. Of de scholiere naar huis wilde komen omdat ze klachten had. Ook Yasmina voelde zich bij thuiskomst niet helemaal lekker; ze had een loopneus. Twee dagen later kon ze terecht voor een coronatest. Wat bleek: niet haar moeder, maar Yasmina zelf was besmet geraakt met het virus. "Ik was erg geschrokken, ik moest huilen toen ik het hoorde."

Een thuisisolatie van tien dagen volgde. De 14-jarige kreeg allemaal cadeautjes om de tijd mee te doden: een tijdschrift, stickertjes voor op haar nagels en een puzzelboek. Het eerste wat ze deed toen ze haar kamer weer uit mocht, was ontbijten met haar moeder, broertje en zusje. "Toen ik eruit mocht voelde dat heel erg goed. Ik kon weer bij mijn familie zijn."

Benauwd, kortademig: nog steeds merkt Yasmina dat ze niet helemaal de oude is als ze lang voetbalt. "En ik ben nog steeds heel erg voorzichtig."

Ik wil niet zo mijn hele leven zo leven

Yasmina Cupo (14)

Dus van de actie van de BN'ers snapt Yasmina maar niks. "Ze zijn beroemd, ze moeten het goede voorbeeld geven." De maatregelen zijn er volgens haar niet voor niks. Toch heeft de scholiere ergens wel begrip voor de actie. "De strenge regels zijn ook niet leuk, maar onze gezondheid gaat wel voor."

Ook Yasmina vergeet de maatregelen af en toe wel eens, bijvoorbeeld voldoende afstand houden. Maar over het algemeen volgt ze "braaf de regels op". Ook omdat ze zich zorgen maakt over het toenemende aantal besmettingen. "Ik wil niet mijn hele leven zo leven. Hopelijk komt er snel een medicijn, zodat we verder kunnen zoals we normaal gesproken deden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl