Van der Breggen grijpt wereldtitel tijdrijden in Italië

"Zij zal er staan, hoor", voorspelde Ellen van Dijk over Chloé Dygert, regerend wereldkampioene op de tijdrit. En Dygert stond er, tot die ene bocht. De Amerikaanse vloog over de vangrail en kon prolongatie van haar wereldtitel vergeten. Anna van der Breggen legde in plaats van haar beslag op de regenboogtrui.

De Nederlandse afvaardiging leek net als vorig jaar haar meerdere te moeten erkennen in Dygert, die simpelweg een klasse apart leek. Maar de titelhoudster ging niet alleen te hard voor de rest van het veld, maar ook voor haarzelf.

Dygert vliegt uit de bocht en kan prolongatie wereldtitel vergeten

In een bocht begon haar voorwiel te zwabberen, waardoor Dygert een vangrail niet meer kon ontwijken en enkele meters omlaag viel.

De Amerikaanse stapte niet meer op de fiets. Het is nog onduidelijk hoe het met haar is, hoewel ze naar verluidt bij bewustzijn was en kon praten. Op foto's is te zien dat haar linkerknie helemaal openligt en ze per brancard wordt afgevoerd.

Van der Breggen greep daardoor de macht. Ze won de tijdrit over 31,7 kilometer in een tijd van 40.20,14, dat komt neer op een gemiddelde van 47,2 kilometer per uur. De Zwitserse Marlen Reusser werd tweede, op vijftien seconden. Van Dijk eindigde als derde en legde beslag op het brons.

Vijfmaal scheepsrecht

Voor Van der Breggen is het de eerste keer dat ze de WK-tijdrit wint, na vier zilveren medailles, waaronder drie op rij. "Na zo veel jaren tweede te zijn geworden... Ik kan het nog niet geloven", zei de 30-jarige Zwolse na afloop.

"Ik wilde mijn tussentijden niet weten, dus ik hoorde het pas op de finish. Het was geweldig."

Bekijk hieronder de reacties van Anna van der Breggen en Ellen van Dijk:

STER reclame