ANP

Samir A., die verdacht wordt van het financieren van terrorisme, heeft volgens het Openbaar Ministerie veertien IS-vrouwen financieel ondersteund of helpen ontsnappen uit kampen in Syrië.

Twaalf van deze vrouwen staan op de nationale sanctielijst terrorisme, zei de officier van justitie tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Rotterdam. De rechter heeft zijn voorarrest met drie maanden verlengd. A.'s advocaat had gevraagd het voorarrest te beëindigen.

Het OM verdenkt A. (34) van geld sturen naar vrouwen en kinderen in IS-gebied. Sinds eind juni zit hij hiervoor vast. A. is bekend als lid van de zogeheten Hofstadgroep. In 2006 werd hij veroordeeld tot negen jaar cel voor deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een aanslag. In 2013 kwam hij vervroegd vrij.

"Duidelijke spilfunctie"

De officier van justitie zei dat A. "actief is in een internationaal netwerk waarin ook smokkelaars actief zijn". Door de vrouwen geld te sturen en te helpen ontsnappen uit de kampen, kunnen ze volgens justitie buiten het zicht van overheden terugkeren naar hun land van herkomst. Het OM stelt dat het gaat om "grote geldbedragen".

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) had voorafgaand aan A.'s arrestatie vier woningen en een bedrijfspand doorzocht en meer dan honderd gegevensdragers zoals telefoons en computers in beslag genomen. Uit informatie op de gegevensdragers blijkt volgens het OM dat A. "een duidelijke spilfunctie had bij het geld versturen naar de vrouwen".

Justitie is nog niet klaar met het onderzoek, wat deels komt door de vele in beslag genomen apparaten en ook omdat veel berichten niet in het Nederlands zijn.

STER reclame