NOS Voetbal

Vijf weetjes voor bij koffieautomaat over PSV's opponent: feniksclub Mura

PSV strijdt vanavond met NS Mura om een plek in Europa League-playoffs. En nee, het is geen schande dat je die club niet kent. Ook PSV-trainer Roger Schmidt noemde Mura vrijdag nog 'de Sloveense ploeg'.

Om toch goed beslagen ten ijs te komen bij de koffieautomaat, of voorafgaand aan de online meetings, vijf weetjes over NS Mura.

De faillissementen

NS Mura bestaat officieel pas acht jaar, maar werd gebouwd op de ruïnes van twee voorgangers: NK Mura en ND Mura 05. Zowel in 2005 als 2012 moest de club opnieuw beginnen in de lagere divisies, vanwege een faillissement.

NS Mura en voorgangers

NK Mura 1924-2005 bekerwinnaar 1975 en 1995
ND Mura 05 2005-2012
NS Mura 2012-nu bekerwinnaar 2020

Als je de geschiedenis van alle drie de clubs bij elkaar optelt, wat de Sloveense bond overigens niet doet, strekt die zich uit over bijna honderd jaar: van 1924 tot nu. En goed nieuws voor de fans: daar komen waarschijnlijk nog wel wat jaren bij, de financiële situatie schijnt tegenwoordig stabiel te zijn.

De grootste kracht

De verdediging. In vier competitiewedstrijden en twee duels in de (voorronden van de) Europa League kreeg de ploeg nog geen enkele treffer tegen. Ondanks de aanvallende speelstijl.

In Matko Obradovic heeft Mura een ervaren doelman, die in goede vorm verkeert. En met een opmerkelijk rugnummer speelt: 69. Maar dit terzijde.

De motor

Nino Kouter is de man om wie het draait bij NS Mura. De 26-jarige verdedigende middenvelder werd de afgelopen interlandperiode voor het eerst opgeroepen voor de Sloveense nationale ploeg.

Kouter maakte in de Nations League-wedstrijd tegen Griekenland als invaller zijn debuut en stond drie dagen later tegen Moldavië zelfs in de basis.

De trainer

Ante Simundza is bezig aan zijn derde periode als trainer in Mura. Hij stond ook in het laatste seizoen dat ND Mura 05 bestond, 2011/2012, aan het roer.

Na het faillissement verkaste hij naar het Oostenrijkse Grazer AK, maar in februari 2013 keerde de 48-jarige Simundza voor enkele maanden terug. In 2014 en 2015 leidde hij NK Maribor naar de Sloveense landstitel.

De status

NS Mura is volgens de Sloveense journalist Ales Potocnik momenteel de derde club van Slovenië, achter Maribor en Olimpija. Titelhouder NK Celje wordt opvallenderwijs niet genoemd.

Mura gaat na vier speelronden aan de leiding in de Prva Liga. Vorig seizoen proefde de club alvast van succes, met het winnen van de nationale beker. De bekerwinst is ook de reden dat de ploeg dit seizoen Europees voetbal speelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl