anp

Goedemorgen! De Kamer debatteert over een nieuw steunpakket voor bedrijven en ondernemers. En in Utrecht staat een man terecht voor het doden van zijn vrouw op een zeiljacht tijdens een wereldreis.

De wekdienst liever in audio?

Vanmorgen is er eerst nog ruimte voor de zon, maar vanmiddag neemt de bewolking toe en gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Bij een stevige zuidwestenwind wordt het 15 tot 18 graden. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig, het wordt dan hooguit een graad of 15.

weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Tweede Kamer is het debat over het derde steunpakket voor bedrijven en ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis.
  • Ook wordt bekend wie de topvrouw van 2020 is, een vrouw "in de cruciale sectoren, die moed en leiderschap heeft getoond" in de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis. Er zijn drie genomineerden. Die komen alle drie uit Brabant en werken in de zorg.
  • Voor de rechtbank in Utrecht staat de 65-jarige Peter P. terecht, op verdenking van het doden van zijn vrouw aan boord van hun zeiljacht Lazy Duck. Het paar maakte in 2015 een wereldreis op het schip. P. zegt dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een overval door piraten, in de buurt van een eilandengroep bij Colombia.

Wat heb je gemist?

Er komt een wetsvoorstel om de maximale straf voor doodslag te verhogen. Nu is die straf nog maximaal 15 jaar; dat moet 25 jaar worden. Ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) komen vandaag met dat voorstel, meldt De Telegraaf.

Vanuit de samenleving en de politiek is al lange tijd kritiek op de strafmaat bij doodslag. Die is veel lager dan bij moord, waarvoor de dader 30 jaar of levenslang kan krijgen. Beide daden zijn het opzettelijk doden van iemand, maar bij doodslag gebeurt dat in een opwelling.

Zo werd de moordenaar van de 16-jarige scholiere Hümeyra tot veertien jaar cel en tbs veroordeeld, omdat niet kon worden bewezen dat hij een vooropgezet plan had om haar te doden. Die straf leidde tot maatschappelijke verontwaardiging.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Een enorm fortuin zou hij hebben gehad, de beruchte Colombiaanse drugsbaas Pablo Escobar. Na zijn dood zochten familieden en criminelen jarenlang naar de schuilplekken waar hij wapens, contanten en andere waardevolle spullen had verstopt.

Zijn neef Nicolás, die zijn leven nu wijdt aan het nalatenschap van zijn legendarische oom, beweert nu meerdere geheime ruimtes te hebben gevonden in een appartement waar Escobar ooit woonde.

18 miljoen dollar vond hij daar, verstopt in een plastic zak. Hij heeft er weinig aan, want de biljetten waren half vergaan en onbruikbaar, beweert Nicolás. "De zak stonk honderd maal erger dan een kadaver."

Fijne dag!

STER reclame