1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Politiechefs overgeplaatst na zelfdoding agent

Twee leidinggevenden van de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie zijn overgeplaatst na een intern onderzoek naar de zelfdoding van een agent. Zij hebben de agent volgens het onderzoek onzorgvuldig behandeld.

De 31-jarige agent werkte als digitaal expert bij de politie. Hij maakte eind vorig jaar een einde aan zijn leven. Kort voor zijn overlijden had hij aangegeven dat hij gepest werd op het werk.

Volgens de onderzoekers hebben de leidinggevenden fouten gemaakt, maar is er geen sprake van plichtsverzuim. Ook kan er geen uitspraak worden gedaan over een verband tussen de gemaakte fouten en de zelfmoord van de agent.

Het rapport stelt dat de communicatie tussen de leidinggevenden en de man gebrekkig was. De chefs kwamen afspraken niet na en er was onduidelijkheid over een eventuele overplaatsing van de agent, waardoor die niet wist waar hij aan toe was.

Deze zaak kent alleen maar verliezers.

Politiechef Jannine van den Berg

De agent is volgens de baas van de Landelijke Eenheid, Jannine van den Berg, "niet met de zorgvuldigheid behandeld die hij mocht verwachten". "En dat betreur ik."

Ze noemt de dood van de agent in- en intriest. "Zijn overlijden bracht onder de directe collega's een enorme schok teweeg. Nog steeds overheersen ongeloof en verdriet. Deze zaak kent alleen maar verliezers."

Van grote betekenis

Volgens Van den Berg was de agent van grote betekenis voor de organisatie. "Hij was onderscheidend omdat hij steeds weer met originele invalshoeken kwam voor operationele problemen. Zijn leidinggevenden hadden oog voor zijn kwaliteiten, maar worstelden ook met de vraag hoe om te gaan met zijn eigenzinnigheid."

Van den Berg zegt dat ze werkt aan een nieuwe manier van leidinggeven bij de politie. De familie van de overleden agent is vandaag op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek, meldt RTV Utrecht.

Advertentie via Ster.nl