Reuters
NOS Wielrennen

Quintana over huiszoeking tijdens Tour: 'Geen dopingproducten gevonden'

Kopman Nairo Quintana van Arkéa-Samic lijkt zich geen zorgen te maken over het onderzoek naar mogelijk dopinggebruik bij zijn ploeg. In een verklaring, die hij zelf plaatste op Twitter, laat de Colombiaanse wielrenner weten dat het onderzoek zich niet op hem richt.

Ook benadrukt Quintana dat er geen doping is gevonden bij de huiszoeking die de Franse gendarmerie tijdens de Tour de France bij zijn ploeg heeft gedaan. Naar aanleiding van die huiszoeking blijven de arts en fysiotherapeut van de ploeg in voorlopige hechtenis. Dat maakte de openbaar aanklager van de rechtbank in Marseille dinsdag bekend.

Vitaminesupplementen

Quintana verklaart dat de Franse gendarmerie vorige week woensdag tijdens de Tour zijn hotelkamer in Méribel binnenkwam en daarbij vitaminesupplementen in beslag heeft genomen. "Dit zijn legale supplementen, maar misschien waren deze niet bekend bij de Franse autoriteiten. Dat is de voornaamste reden waarom het even duurde voordat alles opgehelderd werd", verklaart Quintana.

Om alle twijfels weg te nemen, wil ik benadrukken dat er géén dopingproducten gevonden zijn.

Nairo Quintana

De openbaar aanklager verklaarde dinsdag dat bij de opgepakte arts en fysiotherapeut vele gezondheidsproducten, waaronder medicijnen, gevonden zijn. Het belangrijkste dat werd aangetroffen in de persoonlijke spullen van het duo was "een methode die als doping kan worden gekwalificeerd".

De spullen die zijn gevonden, zijn volgens de aanklager reden voor een uitgebreid onderzoek.

Klik op de tweet om de verklaring van Quintana (in het Spaans) te lezen:

Quintana verklaart ook dat hij zich maandag en dinsdag vrijwillig bij de openbaar aanklager heeft gemeld om vragen te beantwoorden. "Er moet benadrukt worden dat ik niet het onderwerp ben van enige beschuldiging door de autoriteiten. Ik ben en zal ook in de toekomst beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden", aldus de renner.

De 30-jarige Colombiaan stelt dat hij tijdens zijn loopbaan nooit doping heeft gebruikt: "Mijn bloedpaspoort is altijd feilloos geweest. Ik zal, zonder angst, sterk blijven en de waarheid blijven verdedigen. Ook als het publiek een andere mening heeft."

Quintana wist zich de afgelopen weken niet te mengen in de strijd om de ereplaatsen in de Tour de France, hoewel hij in het voorjaar wel indruk had gemaakt met een ritzege in Parijs-Nice. In de Tour eindigde Quintana als zeventiende, op iets meer dan een uur van Tourwinnaar Tadej Pogacar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl