De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich voor de eerste keer in de historie geplaatst voor het WK.
NOS Nieuws

'Geen opleidingsvergoeding voor vrouwelijke transfers is discriminatie'

Voetbalclubs die vrouwelijke spelers opleiden houden daar na een transfer niets aan over, terwijl bij mannelijke spelers die worden verkocht wel een zogeheten opleidingsvergoeding wordt betaald. Zo hielden Quick Boys en VV Bedum een flinke duit over aan de internationale transfer van respectievelijk Dirk Kuyt en Arjen Robben. "Dat is je reinste discriminatie", zegt Europarlementariër Toine Manders, die sinds kort voor het CDA in Brussel zit.

Manders is een van de grondleggers van het systeem waardoor de opleidingsvergoeding in 2001 werd ingevoerd. Hij nam als Europees politicus (toen nog voor de VVD) toenmalig Eurocommissaris Reding mee naar de jeugdopleiding van PSV, om te laten zien hoe Nederlandse clubs jonge talenten opleiden. Reding raakte daar overtuigd van het feit dat met name de kleine clubs daar een vergoeding voor moeten krijgen.

'Kun je niet maken'

Uiteindelijk wijzigde voetbalbond FIFA de regels, na druk vanuit Brussel, maar de voetbalbond heeft in de reglementen staan dat de opleidingsvergoeding expliciet niet voor vrouwelijke spelers geldt. Manders is het gaan uitzoeken nadat de NOS deze zomer over het ontbreken van de opleidingsvergoeding berichtte. "De FIFA gaat prat op termen als respect en zijn tegen discriminatie. Spelers lopen met teksten op hun shirt, dan kan je dit toch niet maken", reageert hij nu.

Manders heeft een brief op poten geschreven aan de wereldvoetbalbond en de Europese Commissie ingeschakeld. "Ik kan wel naar het Europees Hof van Justitie stappen, die zullen vast en zeker een veroordeling uitspreken, maar ik wil het snel geregeld hebben. Het liefst voordat het volgende seizoen begint. Dus ik regel het liever zo dan dat ik ellenlange juridische procedures ga volgen."

Vergeleken met de mannen is het verwaarloosbaar, maar het gaat om het principe.

Toine Manders, CDA-Europarlementariër

Hij geeft als voorbeeld Joëlle Smits van PSV. Ze heeft net een transfer gemaakt naar de Duitse topclub VfL Wolfsburg. Haar oude clubs OJC Rosmalen, RKC en FC Den Bosch krijgen nu niets en behoren volgens Manders wel mee te profiteren. Omdat de transfersommen in het vrouwenvoetbal veel lager zijn dan bij de mannen, gaat het wel om hele andere bedragen. "Het gaat niet om veel geld. Vergeleken met de mannen is het verwaarloosbaar, maar het gaat om het principe."

Bij PSV zijn ze tevreden met het initiatief. Manager vrouwenvoetbal Sandra Doreleijers zegt dat ze wel al samen met de KNVB bezig is om te kijken naar een nationale opleidingsvergoeding, maar de KNVB wil liever wachten op internationale regels. "Nu gelden heel veel contracten slechts een jaar. We zijn vooral aan het opleiden, want daar zijn we in Nederland en bij PSV heel goed in, maar dan zijn ze na een jaar weer weg en krijgen wij niks. De koper is spekkoper en wij slaan de plank mis."

'Opbrengst weer steken in jeugdopleiding'

Bij de jeugdclub van Smits, OJC Rosmalen, is voorzitter Piet van der Plas eveneens blij met het plan. "Natuurlijk is het vrouwenvoetbal nog lang niet zover als bij de mannen", erkent hij. En hoewel het bedrag waarvoor Smits is verkocht niet bekend is, rekent hij toch hardop. "Stel: ze is voor 10.000 euro verkocht, dan zouden wij daar 5 procent van krijgen voor elk jaar dat we haar hebben opgeleid. Ongeveer 500 euro per jaar. Maar als het meer is, zeg 100.000 euro, dan hebben we het over andere bedragen."

Dat geld moet dan wel met andere clubs gedeeld worden waar ze ook heeft gespeeld. Van der Plas weet wel wat hij met het geld zou doen. "In de jeugdopleiding steken. Voor duizend euro kunnen we een trainer opleiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl