Gedupeerde ouders in gesprek met staatssecretaris Van Huffelen

Gemeenten woedend op Belastingdienst om afhandeling toeslagaffaire

De Belastingdienst weigert tot nu toe financiële compensatie te bieden aan gemeenten in de toeslagenaffaire. Dat heeft de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) gezegd tegen Trouw en RTL Nieuws. De afspraak is dat gemeenten hulp bieden aan gedupeerden en daarvoor geld krijgen van de fiscus.

De gemeenten zeggen dat ze mogelijk 100 miljoen euro nodig hebben om de 26.000 gedupeerden goed te kunnen helpen. Zij zitten vaak met een schuld van duizenden euro's. Gemeenten helpen onder meer bij schuldhulpverlening en begeleiden mensen bij het vinden van een baan.

De VNG is over het geld in gesprek met staatssecretaris Van Huffelen (Toeslagen en Douane). Er zou compensatie zijn toegezegd, maar ook weer ingetrokken. "De gesprekken zijn vastgelopen", zegt Peter Heijkoop, wethouder in Dordrecht en namens de VNG woordvoerder in de toeslagenaffaire. Van Huffelen zou hebben gezegd dat ze nu geen geld heeft om de gemeenten te ondersteunen.

"In totaal hebben zich nu 22.000 gedupeerden gemeld voor een schadevergoeding", zegt Heijkoop. "De gemeentelijke hulp voor een derde daarvan kost al snel tientallen miljoenen tot misschien zelfs 100 miljoen euro."

De woordvoerder van de staatssecretaris is verbaasd over de kritiek van de VNG. "Het klopt dat Van Huffelen de gemeenten heeft benaderd om te helpen bij de steun aan de gedupeerde ouders". Maar of er inderdaad compensatie was toegezegd, wil de woordvoerder niet bevestigen. "Er lopen nog gesprekken met de VNG. Er zijn nog geen afspraken."

Volgens Trouw en RTL Nieuws blijkt uit interne documenten dat er wel degelijk toezeggingen zijn gedaan en ingetrokken. Donderdag komen de VNG en de staatssecretaris opnieuw samen om te onderhandelen over de compensatie.

Traag met schadevergoeding

Ook de uitkering van de schadevergoeding aan de gedupeerde ouders gaat traag. Volgens het ministerie hebben deze zomer 108 gezinnen compensatie gekregen. Dit jaar zouden nog bijna driehonderd gedupeerden compensatie moeten krijgen.

Het ministerie schat dat er maximaal 26.000 gedupeerden zijn. Dat houdt in dat duizenden ouders in ieder geval nog maanden moeten wachten tot de Belastingdienst een schadevergoeding uitkeert.

"Wij willen dat de Belastingdienst heel snel - veel sneller dan nu - overgaat tot die financiële compensatie van de gedupeerden", zegt Heijkoop. "Dan kunnen wij met onze inwoners aan de slag om hun weer perspectief te bieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl