AFP

Reddingswerkers op het Australische eiland Tasmanië proberen in allerijl een grote groep gestrande walvissen te redden. Van de 270 walvissen die vastliepen op zandbanken bij de kust, is al zeker een derde dood en gevreesd wordt dat er nog meer sterven.

Gisteren werden de vastgelopen walvissen ontdekt bij de kust en sindsdien wordt geprobeerd de dieren te redden. Mariene biologen denken dat het nog dagen zal duren voordat de reddingsoperatie is voltooid. Veel walvissen bevinden zich in ondiep water, wat de operatie moeilijk maakt.

"Triage wordt hier heel belangrijk, zegt bioloog Carlyson. "We hebben te maken met een groep dieren die verspreid is over een groot gebied op een lastige locatie. We gaan dus proberen om de dieren met de beste kansen als eerste te redden."

'We gaan een paar dieren bevrijden en kijken hoe ze reageren'

Sommige walvissen zijn waarschijnlijk te groot om te verplaatsen. Zo'n 200 liggen op een zandbank in de buurt van een helling voor boten. Zo'n 30 anderen zijn een paar honderd meter verderop gevonden en de rest ligt bij een afgelegen strand.

De gestrande walvissen zijn mogelijk grienden, maar dat is niet bevestigd. Die komen wel vaker vast te zitten in het gebied, maar het gebeurt zelden dat zo'n grote groep in de problemen komt.

De laatste keer dat er zoveel dieren strandden bij Tasmanië was in 2009. Volgens onderzoekers hebben de dieren onderling vaak een sterke sociale band, wat ertoe kan leiden dat hele groepen tegelijk stranden.

STER reclame