Kiezers bij een stemlokaal in Rome Reuters

De Italianen hebben bij een referendum gestemd voor een vermindering van het aantal zetels in het parlement. Volgens exitpolls steunt 70 procent het plan; daarmee wordt het zeer waarschijnlijk doorgevoerd.

Momenteel bestaan het Huis van Afgevaardigden en de Senaat uit respectievelijk 630 en 315 zetels. Met de wijziging worden die aantallen teruggebracht naar 400 en 200 zetels. Dat betekent dat een derde van de parlementariërs moet vertrekken. De wet gaat in bij de volgende verkiezingen, in 2023.

De hervorming is een idee van de regeringspartij Vijfsterrenbeweging. Die partij zegt dat de reductie van het aantal zetels honderden miljoenen euro's kan besparen. Ook zou het werk van het parlement efficiënter worden.

Op sociale media spreekt de minister van Buitenlandse zaken en voormalig partijleider Luigi di Maio van een 'historisch resultaat'. "We gaan terug naar een normaal parlement, met 345 zetels en privileges minder", schrijft hij.

Kritiek

Critici zeggen dat met de wetswijziging minder kosten worden bespaard dan de Vijfsterrenbeweging beweert. Ook vinden tegenstanders dat het werk van parlementariërs op deze manier juist wordt bemoeilijkt en de democratie verzwakt.

De volksraadpleging is bindend omdat het parlement vorig najaar al stemde voor de wetswijziging. In de eerste instantie zou het referendum eerder dit jaar worden gehouden, maar vanwege de coronapandemie werd dat uitgesteld.

STER reclame