Andrea Pirlo Getty Images

"Ik zou er nog geen cent op inzetten dat ik trainer word. Het is geen baan die me trekt, te veel zorgen..." Spoel de band zeven jaar vooruit en Andrea Pirlo, de man uit wiens mond bovenstaande woorden werden opgetekend, staat voor zijn eerste officiële wedstrijd in de dug-out van Juventus.

Als trainer van de Oude Dame, inderdaad.

Vanwaar die draai van 180 graden? Omdat het voetbal is, het wereldje blijft trekken. Hoeveel sterren van weleer gingen de Italiaan niet voor in hun stellige overtuiging nooit en te nimmer het trainerspak aan te trekken, om dat vervolgens toch te doen. Zinédine Zidane, bijvoorbeeld, of Jaap Stam.

En in Pirlo's geval speelt ook toeval een rol.

Andrea Pirlo op zijn eerste dag als trainer van Juventus Pro Shots

Op 30 juli wordt de 41-jarige Italiaan aangesteld als trainer van de Juventus-beloften. Daar moet hij ervaring gaan opdoen. "Het gaan verdienen", zoals hij zelf zegt, naar het voorbeeld van Zidane en Pep Guardiola bij Real Madrid Castilla en Barcelona B. Maar negen dagen later moet Maurizio Sarri plots weg als trainer van het eerste en volgt Pirlo de impopulaire Napolitaan op.

Zonder enige ervaring dus, tenzij je de dikke week bij de beloften meetelt. Zonder trainersdiploma ook, pas deze week presenteerde Pirlo zijn scriptie - beoordeeld met 107 punten, ofwel een 9,7 - en nam hij zijn papiertje in ontvangst. "Maar Andrea Pirlo heeft het Juve-dna", weet Filippo Conticello, vaste volger van Juventus voor La Gazzetta Dello Sport.

Cool en charismatisch

En dus doet dat allemaal niet ter zake. Pirlo is een idool in Turijn, vanwege zijn vier seizoenen als architect op het middenveld van Juventus. Hij heeft een uitstekende band met het bestuur en wordt door bepalende spelers als Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci op handen gedragen.

Andrea Pirlo speelde vier seizoenen voor Juventus, waarin hij veel won met de club Pro Shots

Voeg daarbij het natuurlijke charisma van 'Il Maestro', zijn lange bruine lokken, zijn elegantie in een strak gesneden pak met het clubembleem op de borst, en de aanstelling lijkt ineens heel logisch.

Juventus is immers meer dan meeste andere clubs een merk, met zijn strakke logo en een marketingmachine als Cristiano Ronaldo in de gelederen. Dan kan het geen kwaad de coolste trainer van alle Europese topclubs in de dug-out te hebben.

Voor Pirlo zelf is het te hopen dat de zorgen die hij zo vreesde mee zullen vallen. Erg aannemelijk is dat echter niet, het afbreukrisico is namelijk enorm. Bij zijn aanstelling spinde Juventus-directeur Fabio Paratici dat de keuze voor Pirlo een heel natuurlijke was, de club gelooft er immers in "dat hij voor grootsheid is voorbestemd." Alsof de verwachtingen nog niet hoog genoeg waren.

Champions League

Grootsheid is ook het enige dat volstaat in Turijn. De Serie A winnen is mooi, maar niet meer dan dat, zelfs Sarri slaagde daarin. De Champions League winnen, daar draait het om. En nog voordat Ronaldo met pensioen gaat. De 35-jarige Portugees is immers niet alleen gehaald om Juventus internationaal in de markt te zetten, maar ook om de club aan Europees succes te helpen, iets dat de afgelopen twee seizoenen niet lukte.

Sterspeler Cristiano Ronaldo had naar verluidt geen goede relatie met Maurizio Sarri Pro Shots

Maar dat was onder de gehate Sarri, met zijn dodelijk saaie voetbal. En onder Max Allegri, die op een ontketend Ajax stuitte. De komst van Pirlo, een van de meest geliefde Italiaanse voetballers aller tijden, luidt nieuwe tijden in, zo is ook de overtuiging onder fans.

Cruijff en Van Gaal

Het voetbal dat Pirlo bij zijn aanstelling beloofde, wakkerde dat gevoel alleen maar aan. "Ik wil een positieve manier van spelen zien en dat heb ik de spelers ook verteld: 'Je moet altijd de bal willen hebben en als je die niet hebt, moet je die zo snel mogelijk willen veroveren'."

In zijn scriptie noemde hij ook de ploegen en coaches die hem inspireerden, allen speelden aanvallend en aantrekkelijk voetbal: het Ajax van Louis van Gaal, het Barcelona van Johan Cruijff en later Pep Guardiola, het AC Milan van Carlo Ancelotti en Antonio Conte's Juventus.

Of het Pirlo lukt dit Juventus eenzelfde speelstijl aan te meten moet blijken, te beginnen vanavond tegen Sampdoria. Lukt het niet binnen afzienbare tijd, dan wordt snel duidelijk hoe goed hij kan omgaan met de zorgen die hij zeven jaar geleden zo vreesde.

STER reclame