NOS Wielrennen

Van der Breggen stelt derde eindzege Giro Rosa veilig, Muzic wint slotrit

Anna van der Breggen verdedigt roze en wint Giro Rosa

Anna van der Breggen heeft voor de derde keer de eindzege in de Giro Rosa voor zich opgeëist. Van der Breggen nam vrijdag de roze leiderstrui over van Kasia Niewiadoma, die op haar beurt de leiderstrui dankte aan de valpartij van Annemiek van Vleuten een dag eerder.

In de slotrit rond het Apulische dorpje Motta Montecorvino (109 kilometer) kwam haar leidende positie niet in gevaar. Eerder was ze in 2015 en 2017 al de beste.

Van Dijk en Stultiens in de aanval

In de negende en laatste etappe moesten de rensters vier plaatselijke ronden van zo'n dertig kilometer afleggen, met daarin twee klimmetjes. De beklimmingen vormden weinig gevaar en het was dan ook vooral oppassen voor de listige afdalingen.

"Het was een kwestie van op de fiets blijven", aldus Van der Breggen kort na de finish. "We hoefden niet extreem te werken, het belangrijkste was heel blijven."

Anna van der Breggen in actie in de laatste etappe

Al vroeg in de koers lieten de favorieten een grote groep rensters, met onder anderen Ellen van Dijk en Sabrina Stultiens, gaan. Met een voorsprong van meer dan vier minuten mochten zij in de slotronde uitmaken, wie de zege zou pakken.

Stultiens ging in de laatste kilometers in de aanval met de Cubaanse Arlenis Sierra, maar de twee werden teruggepakt. Op de hellende straatjes naar de finish bleek de Française Evita Muzic (FDJ) de sterkste. Van Dijk werd vijfde op 4 seconden, Stultiens zevende op 10 seconden.

Anna van der Breggen kwam ruim 3.30 later als 24ste over de streep in gezelschap van haar naaste belagers in het klassement, Kasia Niewiadoma en Elisa Longo Borghini. Zij vergezelden Van der Breggen op het podium als tweede en derde.

Succesvolle Giro Rosa overschaduwd door val Van Vleuten

De 31ste Giro Rosa werd opnieuw gedomineerd door de Nederlandse vrouwen. Marianne Vos schreef drie ritten op haar naam en bracht haar totaal in de belangrijkste rittenkoers in het vrouwenpeloton op 28 gewonnen etappes.

Annemiek van Vleuten sloeg haar slag in de loodzware tweede etappe en leek met grote voorsprong op weg naar haar tweede eindzege op rij. Na een zware valpartij in de slotfase van de zevende etappe, waarbij ze onder meer een polsbreuk opliep, was haar roze droom voorbij.

Van der Breggen, vorig jaar tweede achter Van Vleuten, greep de roze trui in de achtste rit met een steile aankomst en stond die niet meer af. Voor de Hasseltse is het na de Nederlandse titel op de weg en de Europese titel tijdrijden de derde zege sinds de coronabreak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl