'Baller' Madueke: 'Ik heb m'n eigen stijl, speel vrij en zonder angst'

Noni Madueke had afgelopen zondag in Groningen in de 87ste minuut de bevrijdende 3-1 op zijn schoen, maar hield het overzicht en wachtte op de aanstormende Cody Gakpo, die PSV in veilige haven schoot.

Het geduld dat de 18-jarige Madueke toonde is niet alledaags voor jonge, druistige voetballers die in een vergelijkbare situatie dikwijls voor eigen gewin gaan. Het zegt iets over het sterke karakter van de Londenaar.

Geen Old Trafford, maar het Philips Stadion

Want je moet een dosis karakter hebben als je in het voorjaar van 2018 als 16-jarige voetballer PSV verkiest boven een dik contract bij jeugdliefde Tottenham Hotspur of Manchester United, dat Madueke zelfs al had uitgenodigd voor een stage.

"Het is heel simpel. Hier bij PSV krijg je veel sneller de kans om jezelf te bewijzen", verklaart Madueke zijn keuze. "Het is niet zo dat je als jonge speler direct in het diepe wordt gegooid, maar de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen zijn thick and fast, als je dat met Londen vergelijkt."

Bekijk hieronder de samenvatting van FC Groningen-PSV (1-3), waarin Noni Madueke twee assists geeft:

Bekijk hier de samenvatting van FC Groningen - PSV Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij PSV komt Madueke bij onder 19 terecht en traint hij veelvuldig met Ruud van Nistelrooij ("geweldig om onder zo'n legende te mogen trainen") en maakt de voetballer reuzenstappen. Op 19 januari 2020, ruim anderhalf jaar na zijn vertrek uit Engeland, maakt de aanvaller tijdens VVV-PSV (1-1) zijn debuut in de eredivisie.

Engelse talenten blijven hangen

De grote aanwas van internationaal voetbaltalent bij clubs in de Premier League zorgt ervoor dat een aanzienlijk aantal Engelse spelers in de beloftenteams blijft hangen. Madueke wil dat scenario voorkomen.

Engels international Jadon Sancho van Borussia Dortmund is voor hem het voorbeeld hoe je als talentvolle Engelsman ook kan doorbreken op het Europese vasteland. De 20-jarige aanvaller liet er een toekomst bij Manchester City voor lopen.

"Jadon is een inspiratie voor veel jonge voetballers dat een andere route van je voetballoopbaan mogelijk is. Dat geldt ook voor mij. Als ik hard blijf werken, kan ik anderen wellicht ooit inspireren", zegt Madueke.

Madueke: 'Sancho is boegbeeld van de beweging, hij inspireert me'

Madueke voegt met zijn spontane persoonlijkheid en flair de nodige branie toe aan de soms wat introvert overkomende groep van trainer Roger Schmidt.

"Ik denk dat je mij wel kan omschrijven als een 'baller'. Dat zijn spelers met stijl, vrijheid en zonder angst. Ik speel op mijn eigen manier zoals ik beweeg of passeer", zegt de Engelsman vastberaden. "Bij PSV voelt het voor mij nog steeds alsof ik met mijn eigen vrienden voetbal."

Crystal Palace en Tottenham Hotspur

De reis van Madueke begint in de jeugd van Crystal Palace, waar hij op 12-jarige leeftijd vertrekt en de stap naar de academie van Tottenham Hotspur maakt.

In Noord-Londen gaat het snel met hem. Madueke maakt indruk met zijn doelgerichtheid, techniek en snelheid en speelt op 15-jarige leeftijd al in Tottenham onder-18.

Op een indoortoernooi in Duitsland, de Sonnenland Cup, wordt hij in 2017 tot speler van het toernooi gekozen. En ondertussen heeft Madueke zijn eerste jeugdinterlands gespeeld.

Noni Madueke (m) in zijn jeugdjaren bij Tottenham Hotspur Stray Offside

Toch gaat het de voetballer met Nigeriaanse roots niet snel genoeg. Madueke wil op het hoogste niveau voetballen. De eredivisie, waarin jonge voetballers sneller de kans krijgen dan in de poenerige Premier League, klinkt aanlokkelijk.

De moeder en zus van Madueke verhuizen in 2018 mee naar Noord-Brabant, zodat er een stevige basis kan worden gelegd voor een succesvolle loopbaan.

"Het plan is altijd geweest dat mijn moeder en zus zouden meegaan en dat mijn vader elke week vanuit Londen naar Nederland vliegt om mij te zien spelen", vertelt Madueke.

Madueke woonde in dorpje Wintelre: 'Dat was vooral de keuze van m'n moeder'

De familie Madueke betrekt aanvankelijk een woning in het gemoedelijke Wintelre, een dorp van net 2.000 inwoners op zo'n 15 minuten rijden van trainingscomplex De Herdgang.

"Niets ten nadele van Wintelre, maar dit was echt een keuze van mijn moeder. Het was daar zo rustig. Ik ben veel meer een jongen van de stad", lacht Madueke. En dus verhuisde hij naar Eindhoven.

Binnen enkele maanden wordt alles overigens weer anders voor Madueke, die dan op zichzelf gaat wonen. Hij is pas 18 jaar, maar ook deze stap past in bij het pad dat Madueke voor zichzelf heeft uitgestippeld.

STER reclame