Anna van der Breggen in het roze AFP

Anna van der Breggen heeft de roze trui veroverd in de achtste rit van de Giro Rosa. De renster van Boels-Dolmans kwam achter de Italiaanse Elisa Longo Borghini als tweede over de meet, maar hield leidster Katarzyna Niewiadoma ruim achter zich.

De Poolse mocht in de roze trui starten omdat Annemiek van Vleuten na haar val in de zesde rit, waarbij ze een gebroken pols opliep, niet meer kon opstappen. Van der Breggen, winnares van 2015 en 2017, zag daarop haar kans en wilde vandaag "de aanval openen".

Anna van der Breggen en Elisa Longo Borghini in de eindsprint naar de finish NOS

Van der Breggen begon de een-na-laatste etappe met 15 seconden achterstand op Niewiadoma aan de rit over 91,5 km met daarin twee pittige beklimmingen. Op de slotklim ontstond er een kopgroep van negen, met daarin alle toppers.

Borghini en Van der Breggen reden in de finale daaruit weg. Hoewel Van der Breggen de eindsprint nipt verloor, mag ze zich wel in de roze leiderstrui hijsen.

Morgen rijden de rensters de laatste etappe van de koers, met start en finish in Motta Montecorvino. Van der Breggen kan met een gerust hart aan de start verschijnen, de renster heeft een voorsprong van 1 minuut en 10 seconden op de nummer twee, Niewiadoma. Marianne Vos (CCC-Liv) staat zevende in het klassement met een achterstand van 7 minuten en 29 seconden.

Roze trui én flinke voorsprong voor Van der Breggen na achtste etappe Giro Rosa

STER reclame