Bloemen voor het kantoor van Derk Wiersum, een jaar geleden ANP

De advocatuur staat vandaag stil bij de moord op collega Derk Wiersum, precies een jaar geleden. Er werd om 12.00 uur een minuut stilte gehouden en bij veel kantoren hangt de vlag halfstok.

Advocaat Derk Wiersum (44) werd vorig jaar bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de grote liquidatiezaak Marengo. Minister Grapperhaus en velen met hem, noemden de moord "een aanslag op de rechtsstaat".

Collega-advocaten roepen op de vlag halfstok te hangen:

De actie kreeg veel respons, valt te lezen op de site Advocatenblad. "Veel advocaten in Nederland staan er vandaag bij stil", zegt een van de initiatiefnemers. "Het is een zichtbaar en waardig gebaar."

De hoofdofficier van justitie in Amsterdam had medewerkers van het parket opgeroepen tot een minuut stilte, als eerbetoon aan de raadsman.

Na de aanslag een jaar geleden, voelden veel advocaten zich onveiliger. Een aantal advocaten, officieren van justitie en rechters kreeg voor de zekerheid bescherming. Grote processen waarin liquidaties een rol spelen, zoals in het Marengo-proces, zijn na de moord omgeven met zware bewaking.

Niet opgeven

In het tv-programma De Vooravond vertelde strafrechtadvocaat Bart Swier over de impact van de moord op Derk Wiersum. "Ik heb nooit gedacht: ik stop ermee. Integendeel, je moet ze niet laten winnen, je moet door. Als Derk iets had gewild dan was het dat advocaten verdachten, ook de kroongetuigen bijstaan. Niet opgeven, nooit."

"Ik heb twee kinderen", zegt Swier. "Ik zal daarom geen kroongetuige bijstaan, gezien mijn privé-situatie. Ik denk dat dit voor veel advocaten geldt." Hij beaamt dat dit een treurige constatering is als het gaat om de moeilijke omstandigheden waaronder advocaten, officieren van justitie en rechters hun werk moeten doen.

Strafrechtadvocaat Bart Swier in De Vooravond:

Wiersum stond met een andere advocaat Nabil B. bij. Het Marengo-proces draait om de criminele organisatie rond Ridouan Taghi die in verband wordt gebracht met liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Taghi zou mogelijk de opdrachtgever zijn voor de moord op Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B., maar van een formele verdenking is geen sprake. Taghi werd in december vorig jaar aangehouden in Dubai en zit sindsdien vast voor andere zaken.

De broer van Nabil B. werd in maart 2018 in Amsterdam-Noord doodgeschoten, een week nadat het Openbaar Ministerie wereldkundig had gemaakt dat B. kroongetuige was geworden.

De moordenaar van B.'s broer is inmiddels veroordeeld. Voor de moord op Wiersum heeft justitie drie verdachten aangehouden, onder wie een verre neef van Taghi. Dit drietal staat maandag op Schiphol voor de rechter, op een tussentijdse zitting.

STER reclame