NOS Nieuws

Wekdienst 18/9: Persconferentie coronamaatregelen • Eis viervoudige moord Enschede

Goedemorgen! Vanavond geven premier Rutte en minister De Jonge om 19.00 uur een persconferentie waarin waarschijnlijk nieuwe maatregelen worden aangekondigd en het OM komt met een eis in de strafzaak rond de viervoudige moord in Enschede.

De zon schijnt ook vandaag volop en het wordt 19 graden langs de noordkust en 25 in het zuidoosten. De wind waait matig vanuit het oosten. In het weekend wordt het nog wat warmer, verder blijft het droog en vrij zonnig.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Rutte en minister De Jonge geven om 19.00 uur een persconferentie over de coronacrisis. Om het aantal oplopende bevestigde besmettingen in te dammen worden er nieuwe regionale maatregelen aangekondigd. Waarschijnlijk moeten cafés in de Randstad eerder sluiten.
  • Het Openbaar Ministerie komt met een eis in de strafzaak rond de viervoudige moord in een growshop in Enschede. In dat pand werden in 2018 vier lichamen gevonden. Een vader en twee zonen worden ervan verdacht de mannen om het leven te hebben gebracht.
  • De Nederlandse voetbalsters spelen in de EK-kwalificatie vanaf 16.00 uur tegen Rusland. Een samenvatting is te zien in het NOS Sportjournaal om 18.45 uur op NPO 1.

Wat heb je gemist?

Premier Rutte wilde tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen niet reageren op de berichten dat de cafés in het westen van het land om 01.00 uur dicht moeten. "We zijn hier nog over in gesprek met de veiligheidsregio's", zei hij tegen een ongeruste Tweede Kamer. Vanavond geeft hij om 19.00 uur een persconferentie hierover.

Dat geldt ook voor de berichten in Trouw dat de GGD's een voorrangsregeling voor medewerkers in de zorg en het onderwijs niet zien zitten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Smakken, niezen, snurken, slurpen of andere geluiden waar mensen zo agressief van worden dat ze er soms moordneigingen van krijgen. Dat heet misofonie en jarenlang onderzoek naar die psychische aandoening heeft hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys van het Amsterdam UMC vannacht een Ig Nobelprijs opgeleverd.

Deze Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor onderzoek dat je eerst laat lachen en daarna laat nadenken.

Denys noemt de prijs 'een beetje een grap', maar is wel heel blij met de aandacht voor zijn onderzoek:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl