NOS Nieuws

Mantelzorgers nog steeds zwaar belast, dagbesteding weinig hervat

De helft van de mantelzorgers in Nederland heeft nog steeds een fors zwaardere taak omdat de professionele zorg is afgeschaald vanwege de coronacrisis. Dat meldt belangenvereniging MantelzorgNL op basis van een peiling onder 729 leden.

In juni kon alle zorg weer worden opgestart, maar dat is lang niet overal gebeurd. Met name dagbesteding, dagactiviteiten of andere manieren waarop de zorg tijdelijk wordt overgenomen zijn nog niet of slechts deels begonnen. In iets mindere mate geldt dit voor begeleiding en thuiszorg.

Dat mantelzorgers veel meer taken op zich moeten nemen, merkt ook Wilma. Zij verzorgt dagelijks haar partner Jaap, die lijdt aan MS. "En dat is best overleven", zegt ze:

Wilma is mantelzorger van Jaap: 'Door de coronacrisis leven we van dag tot dag'

Volgens Liesbeth Hoogendijk, directeur van MantelzorgNL, heeft de groep mantelzorgers die normaal gesproken intensieve zorg deelt met professionele zorgmedewerkers het nu extra zwaar. "Het delen van de zorg met een professional is een manier om langer thuis te blijven wonen. De zorgvrager woont thuis met een pittige zorgvraag en de mantelzorger staat er nog steeds alleen voor."

100 procent dagbesteding

Hoogendijk zegt dat mantelzorgers maar blijven doorgaan. "Het is tekenend voor mantelzorgers dat zij mensen blijven verzorgen die anders opgenomen zouden worden. Dat zij zo inschikkelijk zijn om het allemaal te accepteren, vind ik zorgelijk."

De dagbesteding moet snel weer worden opgestart, vindt Hoogendijk. Volgens haar kan dat op allerlei manieren. Zo zouden er activiteiten in buurthuizen kunnen worden georganiseerd. "In de coronatijd hebben mensen laten zien dat ze creatief zijn", zegt ze. "Uitgangspunt moet zijn dat er weer honderd procent dagbesteding is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl