Het Amerikaanse ministerie van Justitie in Washington D.C. Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt vijf Chinese staatsburgers aan voor cyberaanvallen op zeker honderd bedrijven. Slachtoffers van de aanvallen zijn volgens het ministerie onder meer softwarebedrijven, sociale media- en videogamebedrijven, universiteiten en buitenlandse regeringen.

Volgens het ministerie zijn de aanvallen het werk van Advanced Persistent Threat 41, kortweg APT 41. Dat schrijft The Wall Street Journal. Volgens de BBC worden naast de vijf Chinese hackers ook twee Maleisische mannen verdacht. Zij zijn afgelopen maandag opgepakt in Maleisië.

In de aanklachten staat niet dat de verdachten voor de Chinese inlichtingendienst werkten, maar ambtenaren van het ministerie van Justitie zeggen dat de acties wel kenmerken vertonen van staatsspionage.

'China beschermt cybercriminelen'

"Het ministerie van Justitie heeft elk beschikbaar instrument gebruikt om de illegale cyberaanvallen door deze Chinese burgers te verstoren", zei plaatsvervangend procureur-generaal Jeffrey Rosen. "Helaas heeft de Chinese Communistische Partij een andere weg gekozen om China veilig te maken voor cybercriminelen, zolang ze computers buiten China aanvallen en intellectueel eigendom stelen dat nuttig is voor China."

De Chinese ambassade in Washington reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar, China heeft eerdere Amerikaanse beschuldigingen van cyberspionage steeds ontkend.

Amerikaanse handhavingsinstanties slagen er zelden in buitenlandse hackers te arresteren.

STER reclame