Een student protesteert tegen president Maduro AFP

De regering van Venezuela maakt zich sinds 2014 schuldig aan grove schendingen van de mensenrechten. Dat concludeert de VN na onderzoek van 223 gevallen van geweld, martelingen, moord en verdwijningen in het Zuid-Amerikaanse land.

Volgens de VN-onderzoekers worden de mensenrechten systematisch geschonden en gaat het met name om het onderdrukken van de politieke oppositie en van betogers die tegen de regering protesteren.

President actief betrokken

President Maduro en andere toppolitici zoals de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie zouden hiervan op de hoogte zijn, en er zelf actief aan meewerken door het geven van bevelen en het coördineren van operaties.

Venezuela verkeert al lange tijd in een diepe economische en politieke crisis. Miljoenen mensen zijn de afgelopen jaren naar het buitenland uitgeweken vanwege onderdrukking en het gebrek aan voedsel en medicijnen.

Internationaal Strafhof

De VN-onderzoekers hebben een lijst opgesteld met 45 namen van mensen die vermoedelijk direct betrokken waren bij de gepleegde misdaden. Ze hopen dat ze daarmee een zaak kunnen aanspannen tegen de betrokkenen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Het rapport wordt volgende week gepresenteerd aan de lidstaten van de VN-Mensenrechtenraad.

STER reclame