AFP

Er is opnieuw een Melania-standbeeld geplaatst in de buurt van Sevnica, de geboorteplaats van de vrouw van president Trump in Slovenië. Het bronzen beeld vervangt een houten exemplaar dat eerder dit jaar in brand is gestoken.

Het oorspronkelijke beeld was in opdracht van de Amerikaanse kunstenaar Brad Downey gemaakt samen met de Sloveense kunstenaar Ales 'Maxi' Zupevc. Het kunstwerk beeldt de presidentsvrouw uit tijdens de inauguratie, waar ze een blauwe jurk droeg.

Downey zei destijds dat hij wilde benadrukken dat het opmerkelijk is dat Melania Trump als immigrant getrouwd is met een president die immigratie wil verminderen.

Op sociale media werd destijds flink de spot gedreven met het standbeeld. Sommigen vonden de sculptuur meer op een smurf of een vogelverschrikker lijken:

Maar op 4 juli (Onafhankelijkheidsdag in de VS) ging dat kunstwerk in vlammen op. Het is niet bekend wie daarvoor verantwoordelijk is. Het zwartgeblakerde kunstwerk werd vervolgens tentoongesteld samen met de mal voor een nieuw bronzen kunstwerk. De kunstenaars ontkenden geruchten dat zij zelf de boel in brand hebben gestoken.

Het nieuwe bronzen kunstwerk van het kunstenaarsduo staat in Sevnica op een houten sokkel van bijna 3 meter. "Dit beeld is gewijd aan de eeuwige herinnering aan een monument voor Melania dat op deze locatie stond", staat op een plakkaat.

Bekijk hier hoe inwoners van het Sloveense dorp reageerden op het oorspronkelijke kunstwerk:

Standbeeld Melania Trump onthuld in Sloveens geboortedorp

STER reclame