NOS Wielrennen

Hattrick voor Vos in Giro Rosa; Van Vleuten houdt roze trui

Hattrick voor Vos in Giro Rosa; Van Vleuten houdt roze trui

Marianne Vos heeft in de Giro Rosa de zesde etappe op haar naam geschreven en zo haar derde ritzege geboekt. De Brabantse renster van CCC-Liv was na 97 kilometer koers ook in de straten van Nola de sterkste in de massasprint.

De ploeg van Vos hanteerde dezelfde tactiek als op dinsdag. Op de heuvels onderweg werd het tempo hoog gehouden, waardoor wat sprinters moesten lossen. Er bleef vooraan echter een flinke groep over.

Maria Novolodskaja probeerde een sprint te voorkomen, demarreerde in de slotfase en had op 3 kilometer van het einde een halve minuut voorsprong. In de chaotische finale, met een slecht wegdek en scherpe bochten, ging de Russin echter onderuit.

Ritzege nummer 28

Novolodskaja werd ingelopen waarna Vos toesloeg en met miniem verschil de sprint won. In totaal heeft Vos nu al 28 etappezeges in de Ronde van Italië geboekt.

De Britse Hannah Barnes eindigde als tweede, de Belgische Lotte Kopecky werd derde. De roze trui van Van Vleuten kwam niet in gevaar.

Vos vol lof over ploeg

"Het is ongelooflijk", sprak Vos na haar derde ritzege. "Als je hiernaartoe komt, kun je je niet indenken dat je voor een hattrick kunt gaan."

Vos na hattrick in Giro Rosa: 'Het is ongelooflijk'

"Het werk van de ploeg was weer fantastisch, enigszins vergelijkbaar met gisteren. De laatste drie kilometers waren wel wat hectisch, maar ik zat in een geweldige positie en ben blij dat ik het weer kon afmaken", aldus de 33-jarige Brabantse.

Op de slechte kwaliteit van de wegen waren de ploegen voorbereid, zegt Vos. "We zitten in een gedeelte van Italië waar het wegdek soms te wensen overlaat. Gelukkig was iedereen daarvan op de hoogte. We proberen zo veilig mogelijk met elkaar naar de finish te gaan. Je moet het doen met wat er voor je wielen komt."

Van Vleuten blijft gefocust

Rozetruidraagster Van Vleuten was blij met het hoge tempo van de CCC-ploeg van Vos. "Voor mij is het in dit soort etappes vooral belangrijk om heelhuids te finishen. Met minder sprinters in de finale is de aankomst minder hectisch."

Met nog drie etappes voor de boeg is het volgens Van Vleuten zaak om gefocust te blijven. "Er kan nog van alles gebeuren. Wat dat betreft heb ik vier jaar geleden m'n lesje wel geleerd. Als er wind staat en je let even niet op, dan waai je eraf."

"Ik kijk vooral uit naar de etappe van morgen, met aankomst bergop", aldus Van Vleuten. "Daar moet ik vooral Anna van der Breggen in de gaten houden. Altijd gefocust blijven, dat is het geheim."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl