NOS NieuwsAangepast

PVV en VVD kritisch over politieplan

Het kabinetsplan om duizenden agenten te vervangen door toezichthouders is slecht gevallen bij de gedoogpartner PVV. Ook de Tweede Kamerfractie van de regeringspartij VVD is kritisch.

Gisteren werden de plannen van minister Opstelten bekend. De toezichthouders zijn lager opgeleid dan een 'gewone' agent, hebben minder bevoegdheden en verdienen minder. Wel krijgen ze een dienstwapen en pepperspray. De plannen moeten zo'n 30 miljoen euro aan bezuinigingen opleveren.

Bagger

PVV-leider Wilders noemt het plan "bagger". Zijn partij zal het plan dan ook niet steunen. "Bezuinigingen zoeken ze maar op een andere manier." Kamerlid Hennis-Plasschaert van Opsteltens eigen VVD zegt dat ze niet zit te wachten op een "politie-light".

Ook de oppositie noemt het vervangen van agenten door toezichthouders onacceptabel. Diezelfde reactie komt van de politievakbonden. Ze zijn bang dat nog meer zaken onopgelost blijven. De korpschefs zijn ook tegen.

Over gedwongen ontslagen hoeven de bonden zich in elk geval geen zorgen te maken, zegt het kabinet. Doordat veel agenten de komende tijd met pensioen gaan, kunnen gedwongen ontslagen volgens het kabinet worden vermeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl