Minister Hoekstra biedt de Tweede Kamer de Miljoenennota aan ANP

Goedemorgen! In Den Haag beginnen de Algemene Politieke Beschouwingen met de inbreng van de Kamer. En in Brussel spreekt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie haar eerste Staat van de Unie uit.

De wekdienst liever luisteren?

Er trekken wolkenvelden over het land, maar de zon schijnt ook nog regelmatig. Het blijft op de meeste plaatsen droog en met een aantrekkende noordelijke wind wordt het 21 tot 28 graden. Vanaf donderdag is er weer volop zon en wordt het 's middags 20 graden of net iets meer.

weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Gisteren was het Prinsjesdag en dat betekent dat vandaag de Algemene Politieke Beschouwingen beginnen: het belangrijkste politieke debat. De Kamer reageert op de plannen van het kabinet voor komend jaar. Morgen zal Mark Rutte namens het kabinet het woord nemen. De Algemene Politieke Beschouwingen zijn vanaf 10.15 uur te volgen op NPO1, NPO Politiek en NOS.nl.
  • Ook in Brussel begint een nieuw parlementair jaar. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spreekt haar eerste rede over de Staat van de Europese Unie uit, een soort Brusselse troonrede. Daarin blikt ze terug op de afgelopen maanden, onder meer op de aanpak van de coronacrisis. Naar verwachting kondigt ze ook nieuwe EU-plannen aan om CO2-uitstoot verder terug te dringen. De toespraak is live te volgen op NPO Nieuws.
  • De Tour de France gaat verder in de Alpen. De 17e etappe finisht op de 21,5 kilometer lange Col de la Loze, een klim van buitencategorie. De Franse president Emmanuel Macron zit bij koersdirecteur Christian Prudhomme in de auto om de wedstrijd te volgen.

Wat heb je gemist?

Er is mogelijk begin november al een coronavaccin, zegt president Trump. "We zijn heel dichtbij", zei hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Philadelphia. "De vorige regering zou mogelijk jaren nodig hebben gehad voor een vaccin vanwege de FDA (de geneesmiddelentoezichthouder, red.) en alle goedkeuringen. En wij zijn er weken van af."

Dat zou betekenen dat dat vaccin, waar tientallen bedrijven ter wereld aan werken, nog voor de presidentsverkiezingen klaar is. Maar Trumps topadviseur, infectiedeskundige Anthony Fauci, vindt die voorspelling te optimistisch. Bovendien kan een versnelde goedkeuring ten koste gaan van de veiligheid en effectiviteit van een vaccin, waarschuwen medische experts.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

LEGO gaat ruim 330 miljoen euro investeren om een alternatief te vinden voor het plastic waar de wereldberoemde bouwblokjes (waar je vooral niet op moet gaan staan) van worden gemaakt. Nu nog wordt jaarlijks 90.000 ton plastic gebruikt voor de productie van het kleurrijke speelgoed.

Lego zegt daarmee te hebben geluisterd naar de vele verzoeken van kinderen:

De Deense speelgoedfabrikant wil dat de blokjes binnen 10 jaar van duurzame grondstoffen kunnen worden gemaakt. Aan het uiterlijk van de bouwsteentjes mag niks veranderen: "De uitdaging is om blokjes te maken met exact dezelfde kleur, dezelfde glans en die hetzelfde geluid maken", aldus de vicepresident van LEGO.

Op korte termijn verdwijnt al het plastic in de verpakkingen. Dat wordt vervangen door papier.

Lego in de flagship-store in Amsterdam anp

Fijne dag!

STER reclame