Benjamin Netanyahu, Donald Trump, Abudallatif al-Zayani en Abdullah bin Zayed al-Nahyah
NOS NieuwsAangepast

Israël en Golfstaten tekenen diplomatiek akkoord in het Witte Huis

In het Witte Huis hebben de Israëlische premier Netanyahu en de ministers van Buitenlandse Zaken van Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een akkoord getekend over normalisering van de onderlinge betrekkingen. De twee Golfstaten en Israël hebben onlangs diplomatieke banden aangeknoopt, daartoe aangemoedigd door de Verenigde Staten.

President Trump had zo'n 700 hoogwaardigheidsbekleders uitgenodigd om de plechtige ondertekening bij te wonen. Ook enkele Democratische Congresleden waren erbij op initiatief van de Republikeinse president.

De aanwezige pers en delegatieleden applaudiseerden nadat de documenten in de tuin van het Witte Huis ondertekend werden.

Israël, Bahrein en VAE tekenen akkoord in Washington

De toenadering kan leiden tot beëindiging van het Arabisch-Israëlische conflict, zei Netanyahu na afloop van de ondertekening. Trump sprak van een middag die de loop van de geschiedenis zal veranderen.

Historisch

Vorige maand werd bekend dat de VAE de handelsbetrekkingen en diplomatieke banden aanhaalt met Israël, als derde Arabische land na Egypte en Jordanië. De twee landen spraken van een historische overeenkomst. Onderdeel van het akkoord is dat Israël de voorgenomen annexatie van een deel van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever opschort. Ook worden ambassadeurs uitgewisseld.

Later besloot ook de kleine eilandstaat Bahrein de betrekkingen met Israël te normaliseren. De Amerikaanse marine heeft in Bahrein een belangrijk steunpunt. Volgens persbureau Reuters heeft Trump gezegd dat vijf of zes landen soortgelijke akkoorden met Israël willen sluiten.

Palestijnen boos

De Palestijnse autoriteiten hebben furieus gereageerd op de akkoorden, omdat zij zich in de steek gelaten voelen. Arabische landen hebben lang volgehouden dat er pas sprake kan zijn van goede betrekkingen met Israël als dat land zou vertrekken van de Westelijke Jordaanoever en een zelfstandige Palestijnse staat zou toestaan.

Palestijnen in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zijn vandaag opnieuw de straat opgegaan om te demonstreren tegen de toenadering. Op de Gazastrook werd geprotesteerd bij een kantoor van de Verenigde Naties. De betogers scandeerden "Palestina is niet te koop".

Protest in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever

Tijdens de ceremonie werden vanuit de Gazastrook raketten op Israël afgevoerd, meldt het Israëlische ministerie van Defensie. De projectielen zouden zijn neergekomen in de buurt van Asjdod. Volgens de Israëlische tv-zender Keshet 12 raakten twee mensen in een winkelcentrum gewond.

Diplomatiek succes

Bij het tv-programma Fox & Friends zei Trump vandaag dat hij bereid is geavanceerde JSF-gevechtsvliegtuigen te verkopen aan de VAE. Hij wees op het belang van een wapendeal voor de werkgelegenheid in de VS.

Het akkoord is een diplomatiek succes voor president Trump, die al in de aanloop naar zijn presidentschap beloofde zich hard te maken voor ontspanning in het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl