NOS Nieuws

Troonrede: investeren in banen, economische terugslag op komst

Nederland moet niet bezuinigen, maar investeren in baanbehoud, goede voorzieningen en een schoner land. Dat was de boodschap die koning Willem-Alexander uitsprak namens de regering in de Grote Kerk in Den Haag. "Op die pijlers rusten de plannen van de regering voor het komende jaar."

Nederland moet zich wel schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag die doorwerkt in de economie en overheidsfinanciën, benadrukte Willem-Alexander. "Hoe precies, hangt af van de vraag tot wanneer en in welke mate het coronavirus ons in zijn greep blijft houden."

Het overgrote deel van de Troonrede was gewijd aan de gevolgen van de coronacrisis. "Door het coronavirus werd dit voorjaar ineens alles anders", zei de koning. "Het raakt ons allemaal, van Terschelling tot Aruba. Jong en oud. Corona raakt ons in school en werk. In het gemis van een aanraking."

De koning sprak specifiek over het belang van jongeren, die hij "de volwassenen van morgen" noemde. "Juist in tijden van plotselinge schokken is het zaak om oog te houden voor de lange termijn."

Alles is anders, ook deze Prinsjesdag, zei de koning in de Troonrede:

Hij sprak zijn bewondering en dank uit voor iedereen die in de zorg en elders in de samenleving al wat mogelijk deed om de crisis het hoofd te bieden. "Het weefsel van de samenleving is sterk gebleken. Het blijft bijzonder hoe Nederlanders er voor elkaar zijn als de nood aan de man komt."

Willem-Alexander begon de toespraak met zijn herinnering aan de Dodenherdenking op 4 mei, die zonder publiek was. "Het was onwerkelijk en zeer realistisch tegelijk. De stilte nog oorverdovender dan anders."

Huidskleur of naam

Maar niet de hele speech ging over corona. Ook het thema discriminatie kwam aan bod. "Een wezenlijke bedreiging voor de kwaliteit van de rechtsstaat is dat in ons land iemands huidskleur of naam nog te vaak bepalend is voor zijn of haar kansen. Dat is onaanvaardbaar."

Willem-Alexander stelde dat het debat soms schuurt. "Maar het kan ons ook verder brengen in de strijd tegen discriminatie, racisme en ongelijke behandeling. Bestaande verschillen overbruggen begint bij de bereidheid naar elkaar te luisteren."

Ook werd er gerefereerd aan de moord op advocaat Derk Wiersum:

'Brute moord op advocaat Derk Wiersum ondermijnde maatschappij'

De koning las voor de achtste keer de Troonrede, de derde van het kabinet-Rutte III. Kijk hier de hele Troonrede terug.

Troonrede van Koning Willem-Alexander grotendeels in teken van coronacrisis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl