ANP
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Zoektocht naar vermiste vrienden levert toch iets op: 'Deze foto kende ik niet'

Na vier dagen zoeken in waterplas De Brink in Liessel zijn de twee mannen die al 46 jaar worden vermist nog niet gevonden.

Dinsdag zoekt de politie verder naar de lichamen van de vrienden Piet Hölskens en Hans Martens. Voor Jan Hölskens, de broer van Piet, heeft de zoektocht nu toch al iets opgeleverd. Hij kreeg een foto van zijn broer die hij niet eerder had gezien.

"Afgelopen week ben ik door veel mensen aangesproken terwijl ik over het water keek", vertelt hij aan Omroep Brabant. "Een van Piets vroegere vrienden toonde me toen een foto van hem die ik niet kende. Dat is voor mij erg waardevol."

De politie zocht sinds dinsdag met een gespecialiseerd bedrijf in het water van De Brink. De politie had daar twee plekken gevonden waar ijzer in de grond zat, mogelijk van het wrak van de auto van de vrienden.

Jan Hölskens
Tijdens de zoektocht naar de vermiste Piet, dook deze nog onbekende foto op.

Op de eerste zoekplek werd woensdag alleen een staalkabel gevonden. Vrijdag moest duidelijk worden wat er op de tweede zoekplek lag, maar door tegenvallers moet de ontknoping wachten tot dinsdag. Het zand kon daar maar moeizaam afgevoerd worden.

Hölskens stond iedere dag op de oever van de plas te kijken naar de duikers. "Ik heb er de hele week gestaan. Ook al wordt de rode Fiat volgende week niet gevonden, ik blijf zoeken tot ik ze vind", zegt Hölskens. "Het zijn mensen die we zoeken, geen vuilnis."

Iemand die ook stond te kijken, liet Hölskens een foto zien van een jonge Piet. "Een van mijn kleinzonen lijkt sprekend op Piet. Dat zijn voor mij zulke belangrijke opgefriste herinneringen."

Beloofd

De 21-jarige Martens en 22-jarige Hölskens stapten op 16 maart 1974 om 03.00 uur 's nachts in een rode Fiat 850 Coupé na een bezoek aan een kroeg in Deurne. Ze werden daarna nooit meer gezien en de auto werd ook nooit gevonden.

Er zijn speculaties dat de twee vrienden zijn vermoord vanwege een geheime relatie die Martens had met een getrouwde vrouw. Hij zou als vergelding naar een verlaten plek zijn gelokt en daar zijn gedood. Hölskens zou zijn omgebracht, omdat hij er getuige van was.

Hölskens heeft altijd geloofd dat zijn broer in het water van De Brink ligt. "In het donker kun je een auto ongezien laten verdwijnen in het zwarte water. Het is een ideale verdwijnplek."

Komende week staat hij weer aan de oever als het zoeken wordt hervat. "Ik zal mijn broer vinden en zijn overblijfselen bij het graf van mijn ouders leggen. Dat heb ik hun beloofd. Zij zijn nooit over zijn verdwijning heen gekomen."

Advertentie via Ster.nl