Van Dijk en Longo Borghini winnen met Trek ploegentijdrit in Giro Rosa

De wielerformatie van Trek-Segafredo heeft de openingsploegentijdrit van de 31ste Giro d'Italia voor de vrouwen gewonnen. De ploeg van Ellen van Dijk had voor het 16,8 kilometer lange traject met start en finish in Grosseto 20 minuten en 5 seconden nodig. Elisa Longo Borghini is de eerste draagster van de roze leiderstrui.

Het Nederlandse Boels-Dolmans viste net achter het net. De ploeg van kopvrouw en tweevoudig rondewinnares Anna van der Breggen kwam slechts twee seconden tekort. Mitchelton-Scott, met Annemiek van Vleuten - die de aflopen twee jaar de eindzege pakte - was vijf seconden langzamer.

Marianne Vos, in 2011, 2012 en 2014 de beste in de Italiaanse etappewedstrijd, liep met CCC een achterstand van 42 seconden op.

Champagnedouche

"Heerlijk om de Giro zo te beginnen", aldus de opgetogen Van Dijk die de overwinning vierde met een onvervalste champagnedouche. "We hebben een hele goede ploeg hier en Elisa Longo Borghini gaat echt voor het klassement. Ik denk ook dat ze een heel goede kans maakt."

De Trek-formatie viert de tijdritzege met een champagnedouche Trek-Segafredo

De eerste tik is in ieder geval uitgedeeld. "We wilden de ploegentijdrit heel graag winnen. Het is een heel snel parcours en we wisten ook dat de verschillen klein zouden zijn en het dicht bij elkaar zou liggen. Dat blijkt ook wel. Het ging echt om details."

Een tijdrit is wel besteed aan erkend hardfietser Van Dijk. Van de klussen die de komende dagen in het verschiet liggen, met heel veel hoogtemeters, is ze minder een liefhebster. "Ik probeer ernaar te kijken als een geheel verzorgde Italiaanse fietsvakantie, haha."

Trek-wielrenster Ellen van Dijk op het podium na de zege in de ploegentijdrit NOS

Dat zit er echter niet in voor de 33-jarige renster. "Ik ben hier echt om mijn team te ondersteunen. Ik vind het gewoon mooi om hier onderdeel te zijn van een sterke ploeg. En voor mijzelf probeer ik mijn vorm verder aan te scherpen voor de klassiekers die straks nog gaan komen."

STER reclame