Migranten in kamp Moria
NOS NieuwsAangepast

Vluchtelingenorganisaties noemen Lesbos-deal kabinet beschamend

"Dat er na zo'n catastrofe op Lesbos zo weinig vluchtelingen naar Nederland mogen komen, vind ik echt beschamend." Dat zegt de directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen in reactie op het besluit van het kabinet om honderd mensen op te vangen.

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen na de brand in migrantenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos vijftig minderjarigen en vijftig kwetsbare migranten naar Nederland halen.

'Armzalig aanbod'

Het steekt Ceelen vooral dat de honderd migranten die nu naar Nederland komen, worden 'verrekend' met het totaal aantal migranten dat Nederland wil opnemen. Er is een afspraak dat de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR elk jaar vijfhonderd asielzoekers aanwijst voor opvang in Nederland. Maar dat aantal is dit jaar al bereikt. Er zou nu een voorschot worden genomen op het aantal van volgend jaar.

"Dat betekent dat er honderd mensen minder uit landen komen die in oorlog zijn. Uit landen waarvan je vindt dat mensen naar Nederland moeten komen om een nieuw bestaan op te bouwen. Ik vind het een armzalig aanbod."

Asielprocedure

De voorzitter van de Vereniging van Asieladvocaten Wil Eikelboom noemt de opvang van de honderd mensen "een lege huls". Hij denkt dat er door deze maatregelen uiteindelijk misschien zelfs minder mensen worden opgevangen.

"Het is niet gezegd dat deze honderd ook daadwerkelijk mogen blijven. Ze moeten in Nederland eerst door de asielprocedure en dan is het nog maar de vraag of ze een status krijgen. De vijfhonderd mensen die al zouden komen, zouden sowieso al de vluchtelingenstatus krijgen."

Ook VluchtelingenWerk Nederland verzet zich tegen de verrekening. "Dat er een prijskaartje wordt gehangen aan het bieden van noodhulp is de schaamte voorbij", staat in een schriftelijke reactie.

"En de prijs die is betaald is onvoorstelbaar hoog. Hoewel dit goed nieuws is voor een klein aantal vluchtelingen uit Moria, zijn vluchtelingen er dankzij deze 'Moria-deal' onder de streep slechter aan toe. Hoewel het leek dat het kabinet eindelijk gehoor zou geven aan de enorme roep om barmhartigheid vanuit de samenleving, valt deze 'deal' ons rauw op het dak."

Volgens VluchtelingenWerk Nederland zal "de opvang van vluchtelingen het platgebrande kamp Moria ten koste gaan van extra kwetsbare vluchtelingen die wereldwijd zijn geselecteerd omdat ze het in vluchtelingenkampen in de regio niet goed beschermd kunnen worden".

Daarbij denkt de organisatie aan vluchtelingen die "levensreddende medische behandeling nodig hebben of aan christenen, afvalligen of LHBT-vluchtelingen die in opvangkampen in de regio nog steeds gevaar lopen".

Ruimhartiger

Het liefste ziet Ceelen van Stichting Vluchteling dat alle 13.000 mensen uit het kamp worden opgevangen. De stichting maakte zich met Defence for Children en VluchtelingenWerk Nederland steeds hard voor de opvang van vijfhonderd kinderen uit Moria.

"Nederland zou veel ruimhartiger moeten zijn en die vijfhonderd kinderen waar we altijd al om vroegen onderdak moeten bieden", zegt ze. "Zelfs als alle EU-lidstaten afzonderlijk honderd mensen opvangen, blijft Lesbos nog met 10.000 mensen zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl