Een koala in Australië
NOS Nieuws

'Koala-oorlog' Australische deelstaat escaleert: dreigementen Nationale Partij

Koala's beschermen of niet? De Australische regering van de deelstaat New South Wales heeft er momenteel een crisis over. Het beleid om de koala's te beschermen in de regio kan op kritiek en steun rekenen binnen de regering. In Australië wordt de kwestie de 'koala-oorlog' genoemd.

De Nationale Partij dreigt inmiddels met stappen als het beleid niet wordt aangepast. Zo wil de partij geen overheidswetgeving meer steunen en zullen de wetgevers van de partij niet meer in het staatsparlement met de Liberale Partij plaatsnemen. Dat maakte de partijleider eerder vandaag bekend.

Dit betekent dat de Liberale Partij van premier Gladys Berejiklian momenteel een minderheidsregering vormt totdat de situatie is opgelost. Berejiklian heeft gezegd dat ze de ministers van hun portefeuille zal ontdoen als ze niet van gedachten veranderen.

Koala's beschermen

Het geschil gaat over het State Environmental Planning Policy van de regering, dat in december in de wet werd aangepast. Het beleid heeft als doel om de leefgebieden van de koala's beter te beschermen. Uit onderzoek blijkt dat koala's zonder die bescherming in 2050 uitgestorven zijn in New South Wales. Ook de bosbranden van afgelopen zomer in het gebied hebben waarschijnlijk 3 miljard dieren gedood, waaronder veel koala's.

Ik ben niet anti-koala.

John Barilaro

Volgens de partijleider van de Nationale Partij, John Barilaro, gaat het beschermingsbeleid te ver. Er worden volgens Barilaro bezwarende voorwaarden opgelegd aan landeigenaren over hoe zij hun land beheren.

"Wij denken dat het beleid een manier is om de regio's te zuiveren, de eigendomsrechten van landeigenaren aan te vallen en niets te doen aan de ondersteuning van de koala's." Ook zegt hij "niet anti-koala" te zijn. "De Nationale Partij staat voor een bloeiende koala-populatie. We willen eigenlijk dat de populatie verdubbelt."

Nieuw ministerie

De Liberale Partij is het niet eens met de uitspraken van Barilaro en noemt de maatregelen noodzakelijk. De partijleider van de Groenen, Adam Bandt, twitterde dat de Nationale Partij "de regering opblaast omdat ze willen dat malafide landeigenaren meer koala's kunnen doden." Volgens sommige natuurbeschermers doet het huidige beleid nog niet genoeg om de koala's te beschermen.

Premier Berejiklian heeft de Nationale Partij een ultimatum gegeven: als de partij het dreigement niet terugneemt voor vrijdagochtend, zal de premier de ministers vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl