NOS NieuwsAangepast

Grote brand in haven Beiroet, die eerder werd getroffen door verwoestende explosie

In de haven van Beiroet woedt al uren een grote brand. Het Libanese leger meldt dat een opslagplaats voor olie en banden in brand staat. Boven de haven is een grote zwarte rookkolom te zien. Mensen die zich in de omgeving van de brand ophielden zijn halsoverkop op de vlucht geslagen.

De opslagplaats ligt in het gebied dat op 4 augustus vrijwel volledig door een explosie werd verwoest. Daarbij kwamen bijna 200 mensen om, meer dan 6000 mensen raakten gewond en duizenden woningen en gebouwen werden verwoest.

Flinke rookwolken bij grote brand in haven Libanon

"Er is hier heel veel verwarring en heel veel angst", zegt correspondent Daisy Mohr vanuit Beiroet. "Het treft mensen die vorige maand door die explosie werden opgeschrikt. Mensen hebben nog steeds een enorm trauma van wat er op 4 augustus is gebeurd."

De explosie van toen stortte het land nog dieper in een crisis. Het vertrouwen in politici was al niet groot en door het feit dat de hulpverlening door de overheid nauwelijks op gang kwam, nam dat nog verder af.

Volgens de Libanese president Aoun is de brand het gevolg van sabotage, een technisch probleem of nalatigheid. "Hoe dan ook, de oorzaak moet zo snel mogelijk duidelijk worden en de daders moeten ter verantwoording worden geroepen", schrijft hij op twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl