Kamervoorzitter Arib, premier Rutte en GroenLinks-Kamerlid Van Ojik
NOS Nieuws

Forse kritiek oppositie, wel genoeg steun voor Ruttes EU-deal herstelfonds

In het debat in de Tweede Kamer over de EU-afspraken over het coronaherstelfonds heeft premier Rutte veel kritiek gekregen. Sommige partijen vinden dat hij te veel geld en macht heeft gegeven aan de EU, andere vinden dat hij zich te streng heeft opgesteld. Maar er zijn genoeg partijen die Rutte steunen.

Dat zijn niet de PVV en Forum voor Democratie. Zij vinden dat Rutte ten onrechte heeft ingestemd met miljarden euro's voor de 'arme' lidstaten. De partijen kwamen met een motie van wantrouwen, die niet kon rekenen op een meerderheid. "Ik heb het helemaal gehad met deze premier", zei PVV-leider Wilders. "Het is om gek van te worden."

Schuldenberg

FvD-voorman Baudet vroeg zich af waarom de EU-landen gezamenlijk geld lenen om de problemen van de coronacrisis op te vangen, en niet ieder land voor zich. Het geleende geld komt voor een groot deel terecht bij landen als Spanje en Italië. "De United States of Europe zijn weer een stap dichterbij gekomen", zei hij.

De SGP vindt dat de EU-landen de komende generaties met een "enorme schuldenberg" opzadelen. "En het terugbetalen van die schulden duurt tot 2058. 2058!" zei Kamerlid Bisschop. Ook 50Plus vindt de schuld die Nederland aangaat een groot probleem.

Premier Rutte gaf toe dat hij water bij de wijn heeft moeten doen. Zo wordt een deel van het herstelfonds als giften of subsidies aan landen gegeven, in plaats van in de vorm van leningen. Rutte vindt dat toch verdedigbaar omdat Nederland er economisch veel last van zou hebben als het slecht gaat met Spanje en Italië.

"En het is in het belang van Nederland als er een stabiele EU is, gezien de machtsblokken van de Verenigde Staten en China", zei hij. "Wij leven met ons kleine, welvarende land in een onzekere wereld. En wij kunnen het niet in ons eentje."

Compliment

Voor D66 had Rutte juist wat meer een 'pro-EU-gezicht' mogen laten zien. "Er gingen maanden van strijd aan vooraf", zei Kamerlid Sjoerdsma. "Maar de premier is over zijn schaduw heen gestapt en dat verdient een compliment."

GroenLinks is ook "eigenlijk wel blij" met het herstelfonds. Maar Kamerlid Van Ojik heeft net als de PvdA wel kritiek op de harde en zuinige opstelling van Nederland in de onderhandelingen.

VVD en CDA zijn best tevreden, omdat landen pas een gift of lening krijgen als ze economisch hervormen zodat ze in de toekomst wel op eigen benen kunnen staan. Ook zijn de partijen blij met de 'noodrem', als die inderdaad betekent dat bij een verschil van mening Nederland een gift of een lening kan tegenhouden.

"Dat is een politieke afspraak", zei Rutte tegen deze partijen. Een land dat iets wil blokkeren, moet dat wel goed onderbouwen.

Rutte vindt het verder belangrijk dat landen die een lening willen hebben niet alleen hun economie moeten verbeteren, maar ook hun mensenrechtensituatie en hun democratie en rechtsstaat. Er kan dan dus strenger gekeken worden naar landen als Polen, Hongarije en Bulgarije. "En dit fonds is eenmalig", verzekerde Rutte de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl