Een Indiaas transportvliegtuig landt in de regio Ladakh
NOS Nieuws

Voor het eerst in decennia geschoten in grensconflict tussen India en China

China en India beschuldigen elkaar van nieuwe provocaties in het grensgebied tussen de landen in het Himalaya-gebergte. Bij die provocaties is voor het eerst sinds 1975 geschoten. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Volgens China trokken gisteren Indiase militairen Chinees gebied binnen vanuit de onherbergzame, dunbevolkte Ladakh-regio. Daarbij zouden waarschuwingsschoten zijn afgevuurd richting een Chinese patrouille.

India ontkende die lezing. Volgens het land waren het juist Chinese soldaten die een Indiase post probeerden te omsingelen, waarbij de Chinezen in de lucht schoten.

Eerste schoten sinds 1975

Met het schieten is voor het eerst in decennia de afspraak tussen de landen gebroken om geen vuurwapens te gebruiken aan de grens. Volgens China gaat het om de eerste schoten sinds 1975, toen er vier Indiase soldaten in het grensgebied werden gedood.

Het conflict tussen China en India past in een trend, vertelt correspondent Sjoerd den Daas. China treedt wereldwijd steeds assertiever op:

Waarom China steeds vaker de spierballen laat zien

Het grensconflict tussen beide grootmachten voert terug naar een korte oorlog in 1962 die door India werd verloren. Zowel China als India claimt sindsdien gebieden aan weerszijden van de ongeveer 3500 kilometer lange grens.

Oplaaien van conflict

In de afgelopen maanden laaide het conflict weer op. Zo kwamen er in juni zeker twintig Indiase militairen om het leven bij een confrontatie. Het is onbekend of er ook Chinese slachtoffers vielen.

Bij dat incident was niet geschoten, benadrukten de landen toen meteen na het incident. De troepen zouden elkaar hebben aangevallen met ijzeren staven en stenen.

Via diplomaten is de afgelopen weken aan de onderhandelingstafel geprobeerd de spanningen tussen China en India te verminderen. Maar vooralsnog zonder succes. Eerder dit jaar zei de Amerikaanse president Trump dat de VS bereid is te bemiddelen tussen de landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl