De koets met het omstreden zijpaneel op Prinsjesdag 2014
NOS NieuwsAangepast

Gouden Koets gaat naar museum, volgend jaar niet op Prinsjesdag te zien

De Gouden Koets keert volgend jaar na de restauratie niet terug naar de Koninklijke Stallen in Den Haag, maar is vanaf juni tot november in het Amsterdam Museum te zien. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt.

Het wordt nog een klusje om de koets in het museum te krijgen, vertelt de museumdirecteur:

Zo komt de Gouden Koets het Amsterdam Museum in

Of het rijtuig daarna weer door het staatshoofd op Prinsjesdag gebruikt gaat worden, is nog onduidelijk. "Dat is de grote vraag", zei Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster op NPO Radio 1. "Ik verwacht het niet, maar het officiële besluit is nog niet genomen."

Koningshuisliefhebber Oscar denkt niet dat de koets nog zal rijden:

Oranjefan Oscar zal de Gouden Koets missen, maar snapt het ook: 'Het is te laat'

De afgelopen jaren kwam de koets onder vuur te liggen vanwege verondersteld racisme op het zijpaneel 'Hulde der koloniën'. Daarop is een witte vrouw op een troon te zien met daaromheen mensen met een donkere huidskleur die voor haar buigen en geschenken aan haar voeten leggen.

  • ANP
    Het omstreden paneel van de Gouden Koets
  • ANP
    Een deel van het omstreden paneel 'Hulde der Koloniën'

De koets is eigendom van het Koninklijk Huis. Koning Willem-Alexander zei afgelopen zomer dat het omstreden 'slaven-paneel' niet wordt verwijderd. "Het maakt deel uit van het Nederlandse culturele erfgoed."

Volgens Hekster zijn er behalve het omstreden paneel ook andere redenen om de koets niet meer op Prinsjesdag te gebruiken. "Het is een kunstobject dat voor een paar miljoen wordt gerestaureerd. Ligt het voor de hand om daarmee door de regen te gaan rijden? Bovendien, het is omstreden. Er hoeft maar één iemand te bedenken om er een blik verf op te gooien en de restauratie kan opnieuw beginnen."

Publieksprogramma

De koets wordt al jaren gerestaureerd. Hij werd in 1898 door de inwoners van Amsterdam geschonken aan koningin Wilhelmina, toen zij op 18-jarige leeftijd werd ingehuldigd. Veel Amsterdammers hebben eraan meebetaald. De kussens zijn geborduurd door de weesmeisjes uit het Amsterdamse Burgerweeshuis. In dat pand zit nu het Amsterdam Museum.

Het museum start dit najaar al een publieksprogramma, waarin onder meer tijd is in geruimd voor een gesprek over het paneel en het Nederlandse koloniale verleden.

De Gouden Koets zal in een speciale glazen behuizing op de binnenplaats van museum te zien zijn. In zes museumzalen wordt ingegaan op de geschiedenis en de functie van de koets. "Hierin is ook aandacht voor verschillende perspectieven op de geschiedenis", schrijft de RVD.

Vierde Prinsjesdag zonder Gouden Koets, hoe gaat het ermee?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl