Dominic Thiem bereikt de kwartfinales van de US Open Getty

Dominic Thiem is voor de tweede keer in zijn carrière doorgedrongen tot de kwartfinales van de US Open. De Oostenrijker, de voor de zevende keer van de partij is in New York en dit jaar als tweede is geplaatst, zette de Canadees Félix Auger-Aliassime resoluut opzij: 7-6 (4), 6-1, 6-1.

Thiem geldt na de diskwalificatie van Novak Djokovic op Flushing Meadows als de belangrijkste gegadigde voor de titel. Al jaren wordt hij gezien als een van de kroonprinsen van het mondiale tennis, maar tot dusver is het hem niet gelukt Federer, Nadal en Djokovic van de troon te stoten. Drie verloren grandslamfinales - twee keer in Parijs tegen Nadal (2018 en 2019) en een begin dit jaar in Melbourne tegen Djokovic - tonen echter aan dat hij op de drempel staat.

Van de 'Grote Drie' heeft Thiem in New York niets te vrezen: Federer (geblesseerd) en Nadal (wilde niet reizen vanwege coronacrisis) hadden op voorhand de US Open al uit hun agenda geschrapt, terwijl Djokovic door een diskwalificatie van het toneel is verdwenen.

Gelet op zijn spel tegen Auger-Aliassime is Thiem zich ook terdege bewust dat de eerste grote prijs in zijn carrière voor het grijpen ligt. Van de eerste tot de laatste game had hij de regie in handen. Auger-Aliassime bleef aanvankelijk nog bij, maar werd daarna weggeblazen door Thiem, die in twee uur de klus klaarde.

In de volgende ronde wacht Thiem de confrontatie met Alex de Minaur, die Vasek Pospisil met 7-6 (6), 6-3, 6-2 de baas was. Dat duel ging De Minaur makkelijker af dan vooraf verwacht werd.

Pospisil staat op de wereldranglijst weliswaar 66 plaatsen lager dan de Minaur, maar had met zeges op de toptwintigspelers Milos Raonic en Roberto Bautista aangetoond momenteel in grootse vorm te verkeren.

Ook tegen De Minaur begon Pospisil goed, maar nadat hij in de tiebreak van de eerste set vier setpunten had laten liggen, zakte zijn spelpeil aanzienlijk. De Minaur, die nooit eerder voorbij de vierde ronde van een grandslamtoernooi kwam, was een stuk slagvaardiger en kwam na de eerste set niet meer in de problemen.

STER reclame