Studentenverenigingen zijn populair, maar hebben geen plaats voor alle studenten die zich aan hebben gemeld.
NOS Nieuws

Uitgeloot bij studentenvereniging: 'Contact maken voor eerstejaars lastig'

  • Layla Bil

    redacteur Online

  • Layla Bil

    redacteur Online

Het academisch jaar begon voor studenten een week geleden met online introducties en online colleges. Eerstejaars die de hele zomer uitkeken naar een goede start van hun studententijd, zochten gezelligheid en contact bij studentenverenigingen. Die zagen het aantal aanmeldingen tot hun eigen verrassing stijgen dit jaar.

Maar die populariteit betekent ook dat een aanmelding niet automatisch leidde tot een plek bij een vereniging. Er is bij veel verenigingen maar beperkt ruimte.

"Helaas hebben we veel mensen moeten teleurstellen dit jaar", zegt Yorick van der Heiden, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen, die 48 studentenverenigingen vertegenwoordigt. "Het fenomeen loting is niet nieuw, maar het gebeurt dit jaar wel meer dan voorgaande jaren."

Grote studentenverenigingen lieten aan de NOS weten dat ze dit jaar bijna de helft van de studenten die lid wilden worden, hebben moeten uitloten.

Moeilijk houvast vinden

Voor studenten die zijn uitgeloot, is het in coronatijd extra moeilijk om houvast te vinden in een nieuwe stad, zegt Jolien Dopmeijer van het Trimbos-instituut. Ze deed onderzoek naar eenzaamheid onder studenten. "Natuurlijk kunnen uitgelote studenten ook een sociaal netwerk opbouwen zonder dat ze bij een vereniging zitten, maar nu is contacten leggen voor eerstejaars wel extra moeilijk."

Eerder volgden we Renske, die zich aansloot bij een studentenvereniging in Eindhoven. "Zie maar eens leuke vrienden te maken als alle colleges online zijn.

Studentenverenigingen erg populair: 'Anders zit je alleen maar op je kamer'

Dopmeijer maakt zich zorgen over de gevolgen voor de eerstejaars die net zijn begonnen. "Er is een directe link aangetoond tussen studenten die zich eenzaam voelen en burn-outklachten ervaren", legt ze uit. Uit het onderzoek bleek dat ouderejaars die wel een introductieperiode en fysieke colleges volgden zich minder eenzaam voelen dan de eerstejaars die sinds het coronavirus uitbrak, online college moesten volgen.

Nora Donders uit Bussum is een van die eerstejaars die zich inschreef bij een vereniging. "Mijn vader was vroeger lid en mijn broer en zus nu ook. Ik wilde die traditie ook meekrijgen." Via de vereniging hoopte ze nieuwe mensen te leren kennen en een kamer in een studentenhuis in Delft te vinden.

Nora werd uitgeloot voor de studentenvereniging in Delft

Ze schreef zich in bij het Delftsch Studenten Corps, maar werd uitgeloot. Er was plek voor 410 studenten en er schreven zich ruim 750 studenten in. "Ik heb zitten huilen, al mijn vriendinnen waren wel ingeloot. Ik had me mega op mijn studententijd verheugd, maar hierdoor raakte ik minder gemotiveerd om in Delft te zijn."

Tijdens de eerste week van haar studie werktuigbouwkunde merkte ze dat contact leggen met studiegenoten lastiger is nu de colleges online worden gegeven. Twee keer in de week heeft ze fysiek college, de rest van de lessen zijn online. Ze verblijft tijdelijk alleen in een Airbnb in Delft. Van eenzaamheid heeft ze nog geen last, maar "een studentenhuis was wel gezelliger geweest", zegt ze.

Inmiddels is Donders wel ingeloot bij de studentenroeivereniging, waar ze zich voor de zekerheid voor inschreef.

Een goede start zorgt voor een sociaal netwerk en verlaagt de kans op mentale problemen en studie-uitval.

Jolien Dopmeijer, onderzoeker Trimbos Instituut

Dopmeijer is niet verrast dat er dit jaar meer inschrijvingen bij studentenverenigingen zijn dan voorgaande jaren. "De eerstejaars die nu beginnen met studeren, hebben een raar einde van de middelbare school achter de rug. Dan is het begrijpelijk dat ze zoeken naar een bron van ontspanning en een plek waar ze sociale contacten op kunnen doen. Dat is in die levensfase erg belangrijk."

Studentenverenigingen spelen een belangrijke rol bij de mentale gezondheid. "Een goede start zorgt voor een sociaal netwerk en verlaagt de kans op mentale problemen en studie-uitval."

De 876 ondervraagde studenten gaven in het onderzoek aan dat wanneer ze mentale problemen ervaren, ze niet snel hulp zoeken. Dopmeijer: "En als ze dat wel doen zijn de universiteit en de studentenvereniging plekken waar ze dat doen, maar die plekken vallen voor veel nieuwe studenten nu weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl