Door orkaan Haishen raakten daken van gebouwen aan de zuidwestkust van Japan beschadigd
NOS Nieuws

Orkaan Haishen schampt Japanse kust, schade minder dan gevreesd

In Japan wordt de balans opgemaakt nu orkaan Haishen vannacht langs de zuidwestkust is getrokken. Vooraf werd gevreesd dat het een van de zwaarste stormen ooit zou zijn in Japan, met zware regenval, overstromingen en golven van tien meter hoog.

De autoriteiten melden 35 gewonden, vier mensen worden vermist. Volgens de Japanse omroep NHK werden er windstoten van 216 kilometer per uur gemeten. Door de wind vielen bomen en elektriciteitspalen om en zitten een half miljoen woningen zonder stroom. Toch was er minder schade dan verwacht, zegt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal.

Gebouwen raakten beschadigd en hier en daar blokkeerde een omgevallen boom of lantaarnpaal de weg:

Schade door orkaan Haishen in Japan

Meer dan een miljoen Japanners namen de waarschuwingen van de autoriteiten serieus en gaven gehoor aan de oproep tot evacuatie. Daardoor zou het aantal slachtoffers beperkt zijn gebleven.

"Mensen kregen drie dagen van te voren al de waarschuwing om weg te gaan. Dat is nooit eerder gebeurd, dus dat heeft grote indruk gemaakt", zegt correspondent Duits. "Gewoonlijk negeren mensen het advies om zich voor te bereiden en te evacueren. Maar nadat er vorig jaar meer dan 200 doden waren gevallen door overstromingen en twee maanden geleden nog 80 door wateroverlast, namen de Japanners de adviezen om zich voor te bereiden nu wel serieus."

De evacuatiecentra konden vanwege het coronavirus maar half zoveel mensen opnemen als waar normaal plaats voor is. Japanners die geen plek hadden, konden terecht in hotelkamers die vanwege de pandemie al maanden leeg staan.

Zuid-Korea

Uit voorzorg bleven bedrijven en scheepswerven dicht en werden honderden vluchten gecanceld. Ook werd er water uit 23 stuwmeren geloosd om de dammen te beschermen.

De regen en zware windstoten houden in Japan nog tot morgenochtend Nederlandse tijd aan. Het centrum van Haishen heeft inmiddels Zuid-Korea bereikt en zal langs Noord-Korea richting China trekken. Duits vreest dat Zuid-Korea de dans niet zo makkelijk zal ontspringen, zoals Japan deed. "Zuid-Korea is niet gewend aan zware stormen dus daar wordt flinke schade verwacht."

In Zuid-Korea zorgt orkaan Haishen voor wateroverlast en zitten vijfduizend mensen zonder stroom.

Orkaan Haishen trekt over Zuid-Korea

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl