NOS Sport

Schippers boekt eerste zege op 100 meter dit seizoen

Schippers wint na moeizame start 100 meter, Visser moet meerdere erkennen

Dafne Schippers heeft bij de Continental Tour-wedstrijden in het Poolse Chorzów de 100 meter gewonnen. De Utrechtse, die met 10,81 seconden het Nederlands record bezit, kwam na 11,29 over de finish.

In een race zonder wereldtoppers liep Schippers haar eerste 100 meter van het seizoen. Na een matige start kwam ze op stoom, waarna ze de Poolse Ewa Swoboda en de Zwitserse Alja Del Ponte in de slotmeters passeerde.

Nadine Visser werd op de 100 meter horden verslagen door Elvira German en leed daarmee haar eerste nederlaag van het seizoen. Visser leek onbedreigd op de zege af te gaan, maar nadat ze de zevende horde had aangetikt, was de balans even zoek. Met 12,95 seconden gaf ze 0,08 toe op de Wit-Russische.

Speerwerpen hoogtepunt van de avond

Maar het hoogtepunt van de avond was de speerworp van de Duitser Johannes Vetter. De wereldkampioen van 2017 en nummer twee van de WK van 2019 kwam tot een afstand van 97,76 meter, de een-na-beste worp uit de geschiedenis. Het wereldrecord is met 98,40 meter sinds 1996 nog altijd in handen van de Tsjech Jan Zelezny.

Om het onderdeel veilig te houden is in de loop der decennia de speer wel enige malen aangepast. In 1984 kwam Uwe Hohn, toen nog onder de vlag van Oost-Duitsland, tot 104,80 meter. Nadien werd besloten het zwaartepunt in de speer naar voren te brengen, waardoor-ie eerder daalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl