Reuters

De Japanse overheid sommeert meer dan 800.000 inwoners van regio's in het zuidwesten van Japan hun huis onmiddellijk te verlaten vanwege de komst van orkaan Haishen, meldt de Japanse omroep NHK.

Het land zet zich schrap voor de komst van de zware orkaan. Er wordt rekening gehouden met een recordhoeveelheid regenval. De autoriteiten waarschuwen voor overstromingen, hoge golven en waterstanden en veel wind.

Bomen op het eiland Kikai schudden hevig en straten lopen onder:

Vanwege de storm zitten tienduizenden huishoudens zonder stroom. Meer dan 500 binnenlandse vluchten zijn geschrapt en het treinverkeer is ontregeld.

"Het is een van de zwaarste stormen in de geschiedenis van Japan. Het meteorologische instituut voorspelt golven van tien meter", zei correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens premier Abe trekt Haishen nu richting het eiland Kyushu, waar de orkaan vermoedelijk aan land gaat. "Daar gaat deze storm vannacht Japanse tijd arriveren", zegt Duits.

Rond 10.45 uur Nederlandse tijd bevond het centrum van de storm zich ter hoogte van het zuidelijke eiland Yakushima. Windsnelheden tot 252 km per uur worden verwacht, meldt Weerplaza.

Het Japanse weerinstituut begon drie dagen geleden al met het waarschuwen van bewoners, volgens Duits. "Het Japanse leger heeft al dagenlang helikopters ingezet om mensen te evacueren." Ook zouden 22.000 soldaten klaarstaan voor reddingsoperaties.

Premier Abe dringt erop aan dat mensen in de hoogste staat van paraatheid zijn. De vrees bestaat dat de orkaan net zo hevig is als orkanen die vorig jaar toesloegen.

Vorige jaar kostte orkaan Hagibis aan tientallen Japanners het leven. Veel mensen verdronken, doordat rivieren buiten hun oevers traden.

STER reclame