Demonstranten in de straten van Rochester
NOS NieuwsAangepast

Jury VS onderzoekt dood zwarte man na arrestatie door politie

De openbare aanklager van New York stelt een grand jury in om de dood van Daniel Prude te onderzoeken. De zwarte man stierf mogelijk door politiegeweld, beelden daarvan werden deze week vrijgegeven.

De grand jury bestaat uit burgers die moeten bepalen of er genoeg bewijs is om tot vervolging over te gaan. Aanklager Letitia James zegt dat het instellen van een grand jury onderdeel is van "een grondig onderzoek".

Prude overleed in maart na een aanhouding in de stad Rochester, in de staat New York. Hij rende in verwarde staat en naakt op straat. Toen hij op straat begon te spugen, trokken agenten een zak over zijn hoofd en hielden de 41-jarige man minutenlang tegen de grond gedrukt. Een betrokken agent zei later dat Prude had gezegd dat hij covid-19 had.

Politie: agenten deden niets verkeerd

Beelden van bodycams die de agenten droegen, werden woensdag naar buiten gebracht door Prude's familie. Sindsdien demonstreren mensen al avondenlang in Rochester. Bij restaurants werden tafels omvergetrokken en werd gegooid met meubilair en flessen. De politie zette onder meer pepperspray in. Gisteravond werden elf betogers opgepakt.

De politieleiding concludeerde in april dat de agenten niets verkeerd hebben gedaan bij de arrestatie van Prude. Maandenlang werd gezegd dat Prude was overleden door een overdosis drugs.

De New Yorkse gouverneur Cuomo is blij dat er nu toch een grand jury komt. "Gerechtigheid uitstellen is gerechtigheid ontzeggen en de New Yorkers verdienen de waarheid."

De arrestatie van Prude is gefilmd door een camera op het uniform van een van de politiemensen:

Opnieuw zwarte man overleden in de VS na arrestatie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl