NOS Nieuws

Dit weekend weer recordhitte in Californië; temperaturen tot 48 graden

Meteorologisch gezien is het herfst en toch zullen er dit weekend wellicht weer weerrecords gebroken worden in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Op sommige plekken kan de temperatuur oplopen tot 118 graden Fahrenheit, omgerekend 48 graden Celsius. De National Weather Service (NWS) spreekt over "zeldzame, gevaarlijke en zeer mogelijk fatale hitte".

Op dit moment heeft Californië al te maken met bosbranden die de tweede, derde en vierde plek innemen op de lijst van grootste bosbranden ooit in de staat. Die ontstonden tijdens een hittegolf in augustus. De droogte en de hitte kunnen nog meer bosbranden veroorzaken, waarschuwt de NWS.

De temperaturen die voor dit weekend worden voorspeld zijn nooit eerder zo laat in het jaar voorgekomen. In de San Fernando Valley, die grenst aan Los Angeles, kan het wel 48 graden worden. Rond deze tijd van het jaar wordt het daar normaal maximaal 35 graden.

De hittegolf van dit weekend is in potentie zelfs intenser qua temperatuur dan de hittegolf in augustus. Wel is de voorspelling dat het extreme weer minder lang aanhoudt. Na maandag zou het voorbij moeten zijn. Ook delen van Nevada, Arizona, Utah en Colorado krijgen te maken met de hittegolf.

In Colorado kan het weer dinsdag echter compleet omslaan en zelfs gaan sneeuwen. Klimaatverandering vergroot de kans op extreme weersomstandigheden en extreme wisselingen in korte tijd.

Bekijk hier beelden van de bosbranden die in augustus ontstonden in Californië:

Hittegolf wakkert natuurbranden Californië aan, gouverneur kondigt noodtoestand af

De hitte vormt op verschillende manieren een risico voor de volksgezondheid, schrijft The Washington Post. Amerikanen die thuis geen airconditioning hebben, kunnen er in sommige steden voor kiezen naar 'cooling centers' te gaan. Dat zijn gekoelde openbare ruimtes om te schuilen voor de hitte. Maar nu het coronavirus rondwaart, kiezen mensen er mogelijk voor thuis te blijven, met het risico oververhit te raken.

Veel Amerikanen hebben gepland er dit weekend op uit te gaan. Maandag is het Labor Day, waardoor ze een lang weekend vrij hebben. Ideaal om lekker de natuur in te gaan normaal gesproken, maar vanwege het extreme weer wordt het door meteorologen afgeraden.

In Californië is de noodtoestand uitgeroepen door de gouverneur. Daarmee krijgen energiecentrales de mogelijkheid hun limieten tijdelijk te overschrijden, zodat er geen stroomtekort ontstaat. Burgers worden opgeroepen zuinig om te springen met stroom om het elektriciteitsnet niet te overbelasten.

Vanwege loeiende airco's is de vraag naar stroom veel hoger dan normaal. Dat zorgde er in augustus voor dat de autoriteiten delen van de staat soms afsloten van elektriciteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl