NOS Voetbal

Eerste interlandgoal Bergwijn genoeg voor zege Oranje op Polen

Samenvatting: Nederland begint Nations League met zege op Polen

Het Nederlands elftal heeft het eerste duel onder interim-bondscoach Dwight Lodeweges gewonnen. In een lege Johan Cruijff Arena in Amsterdam werd Polen in de Nations League met 1-0 verslagen.

Het was voor Oranje de eerste officiële interland in 290 dagen en de eerste wedstrijd in de nieuwe editie van de Nations League. Alle eerdere geplande duels van 2020 gingen niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Lodeweges moest noodgedwongen puzzelen achterin, vanwege het ontbreken van vaste waardes Matthijs de Ligt (blessure), Daley Blind (hartproblemen) en Denzel Dumfries (net vader geworden). Ook Stefan de Vrij haakte geblesseerd af.

De interim-bondscoach koos voor Nathan Aké als linksachter, Joël Veltman in het centrum naast aanvoerder Virgil van Dijk en Hans Hateboer op rechts.

Nieuw tenue

Gehuld in een nieuw tenue trok Oranje ten aanval. Het duurde tot vlak voor rust voordat daar gevaar uit kwam. Memphis Depay wipte de bal slim over de Poolse verdediging, Frenkie de Jong ontving 'm op de borst en schoot de bal uit de draai tegen de paal.

  • Pro Shots
    Frenkie de Jong controleert de bal namens Oranje
  • ProShots
    Memphis Depay
  • ProShots
    Virgil van Dijk
  • ANP
    Interim-bondscoach Dwight Lodeweges langs de lijn

Het was het hoogtepunt van een saaie eerste helft, waar de mooiste aanval op naam kwam van Polen. Krzysztof Piatek was het eindstation. Hij dwong doelman Jasper Cillessen met een geplaatst schot in de bovenhoek tot een redding met zijn vuisten.

Na een uur brak Steven Bergwijn met zijn eerste interlandgoal de ban. Frenkie de Jong bewaarde het overzicht en opende op Hateboer, die de bal wist terug te leggen op de aanvaller van Tottenham Hotspur: 1-0.

Bekijk in de video hieronder het doelpunt van Bergwijn en swipe voor de reacties van Oranje.

Het niveau van Oranje ging na het doelpunt een stuk omhoog. Memphis Depay had wat hoogstandjes in huis en het combinatiespel liep ook veel vlotter, zonder dat er veel gecreëerd werd. Achterin gaf de geïmproviseerde Nederlandse verdediging niets meer weg.

Het duel met Polen was de eerste groepswedstrijd in de nieuwe editie van de Nations League. Vorig jaar verloor Nederland de finale van Portugal.

Na het gelijke spel (1-1) tussen groepsgenoten Italië en Bosnië-Herzegovina gaat Oranje aan de leiding in de groep. Aanstaande maandag is Italië de volgende tegenstander. Ook die wedstrijd is in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl