Het slachtoffer van de schietpartij in Portland, afgelopen zaterdag AP

Een 48-jarige man die verdacht wordt van het doodschieten van een rechtse betoger in de Amerikaanse stad Portland, is gisteravond door de autoriteiten doodgeschoten. Dat melden The New York Times en persbureau AP op basis van overheidsbronnen. Dat zou zijn gebeurd op het moment dat federale agenten hem wilden arresteren.

Voor de man, de zelfverklaarde antifascist Michael Reinoehl, werd gisteren een aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de politie van Portland. Enkele uren later werd hij opgespoord in de plaats Lacey, in de staat Washington. Toen de politie hem wilde aanhouden, zou de man volgens een overheidsfunctionaris een wapen hebben getrokken en zijn neergeschoten, meldt AP.

Eerder op de dag verscheen op Vice News nog een interview met de man. Daarin stelde hij dat hij handelde uit zelfverdediging bij de schietpartij in Portland, waarbij afgelopen weekend een aanhanger van president Trump werd gedood.

Reinoehl vertelde in het interview dat hij vreesde dat hij en een vriend zouden worden neergestoken tijdens een confrontatie op straat. "Ik had geen keus. Ik bedoel, ik had een keus. Ik had kunnen toekijken hoe ze een gekleurde vriend van mij vermoorden, maar dat was ik niet van plan."

Volgens de krant The Oregonian was Reinoehl verdachte in de schietpartij waarbij Aaron Danielson (39) omkwam, een van de Trump-aanhangers die zaterdag deelnamen aan een auto-optocht in Portland om hun steun te betuigen aan de president. Daarbij kwam het tot gevechten met actievoerders tegen politiegeweld, die al maanden in Amerikaanse steden demonstreren.

Reinoehl was actief bij Black Lives Matter-demonstraties tegen racisme en politiegeweld in Portland, volgens berichten en video's op zijn socialemedia-accounts die persbureau Reuters inzag. Hij zei in berichten op Facebook en Instagram dat hij een professionele snowboarder is en een veteraan van het Amerikaanse leger.

"Ik ben 100 procent Antifa", zei hij in een bericht op 16 juni. "We hebben nu echt de kans om alles op te lossen. Maar het zal een gevecht worden als geen ander! Het zal een oorlog worden en zoals bij alle oorlogen zullen er slachtoffers vallen."

STER reclame