David Graeber in 2005 AP

De Amerikaanse activist en wetenschapper David Graeber is in Venetië overleden, op 59-jarige leeftijd. Dat meldt zijn literair agent. Graeber was vooral bekend van zijn rol in de anti-kapitalistische protestbeweging Occupy Wall Street, die opkwam in de VS na de kredietcrisis van 2008. De doodsoorzaak is niet bekend.

Graeber wordt gezien als de bedenker van de slogan "wij zijn de 99 procent", waarmee alle Amerikanen bedoeld worden die niet tot de financiële elite behoren (de 'één procent') en die niet profiteerden van decennia economische groei. Zelf zei Graeber dat hij die leus samen met enkele andere actievoerders had bedacht.

In 2015 dook hij op het in het Amsterdamse Maagdenhuis, om de studenten een hart onder de riem te steken die het pand bezet hadden uit protest tegen de vermarkting van de universiteit:

Als wetenschapper werd Graeber vooral bekend met zijn boek Debt: The First 5000 Years uit 2011, waarin hij uiteenzette dat schuldenrelaties wereldwijd al veel eerder bestonden dan contant geld, en dat deze duizenden jaren geleden een belangrijke maatschappelijke rol vervulden - inclusief periodieke kwijtschelding. In zijn boek Bullshit Jobs (2018) nam hij moderne industrieën op de korrel, waarin mensen met 'onzinbanen' veel verdienen, zonder iets wezenlijks toe te voegen aan de samenleving.

David Graeber werkte als professor in de antropologie aan de London School of Economics, nadat zijn academische carrière in zijn geboorteland stokte: de universiteit van Yale weigerde in 2005 zijn contract als universitair docent te verlengen, volgens critici als straf voor zijn uitgesproken linkse stellingnames.

STER reclame