NOS Nieuws

Wekdienst 3/9: Marengo-proces hervat • Uitspraak sluiting kernreactor Tihange

Goedemorgen! Het Marengo-proces gaat vandaag weer verder en de rechtbank in Brussel besluit of de kernreactor Tihange in bedrijf mag blijven.

Vandaag overheerst de bewolking en er zijn perioden met regen. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het vanmiddag 17 tot 20 graden. Morgen en in het weekend blijft er kans op een bui, wel weet de zon dan weer wat vaker door te breken.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Marengo-proces, met Ridouan Taghi als hoofdverdachte van een reeks liquidaties, wordt hervat. Het is de eerste zittingsdag nadat een wrakingsverzoek van enkele advocaten van de verdachten is afgewezen.
  • Na een jarenlange juridische strijd besluit de rechtbank in Brussel of de kernreactor Tihange in bedrijf mag blijven. Gemeenten in Nederland, Duitsland en België eisen sluiting omdat de reactor haarscheurtjes vertoont. Omwonenden maken zich grote zorgen over de veiligheid van die reactor. Maar experts zeggen dat het veilig genoeg is.
  • In Slowakije is de uitspraak tegen de drie hoofdverdachten van de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde. De eis is 25 jaar. De moord op de journalist leidde tot volksprotesten en de val van de regering. Er wordt reikhalzend naar de uitspraak uitgekeken. Het zou aan de wereld laten zien dat het rechtssysteem in Slowakije op orde is.

Wat heb je gemist?

Ferdinand Grapperhaus (CDA) blijft aan als minister van Justitie. De motie van wantrouwen, die de PVV had ingediend na de veelbesproken gang van zaken op Grapperhaus' huwelijk, kreeg geen meerderheid in de Tweede Kamer. Ook de motie van afkeuring van de PvdA haalde het niet.

De geloofwaardigheid van Grapperhaus heeft een deuk opgelopen, vinden alle partijen, nadat uit beelden van zijn bruiloft bleek dat hij en de bruiloftsgasten geen afstand hadden gehouden.

Grapperhaus betuigde spijt en moest beloven ervoor te zorgen dat mensen die een coronaboete krijgen, niet direct een strafblad krijgen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Amerikaanse waaghals David Blaine ging de lucht in hangend aan een bos met tientallen grote ballonnen. Boven de woestijn in de Amerikaanse staat Arizona bereikte hij een hoogte van 9144 meter. Met een parachute keerde hij veilig terug op aarde. De stunt duurde een half uur en Blaine vond het geweldig. "Het is magisch", zei hij.

Stuntman hangend aan ballonnen kilometers de lucht in: 'Dit is geweldig'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl