De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft een woning en bedrijfspand van een 36-jarige man uit Enschede doorzocht. Hij wordt onder meer verdacht van fraude met de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO), de steunregeling voor zzp'ers. Er is beslag gelegd op de administratie, de man is aangehouden.

Het onderzoek kwam op gang na een melding van de Belastingdienst. De man is werkzaam als financieel adviseur en wordt ook verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte.

De FIOD vermoedt dat hij heeft gerommeld met inlogcodes bij de Belastingdienst van (ex-)klanten en op die manier teruggaven naar zijn eigen bankrekeningen heeft gesluisd. Ook zou hij op naam van klanten voor 80.000 euro aan valse aangiften omzetbelasting hebben ingediend.

Eigen bankrekeningen opgegeven

De man zou, ook op naam van zijn klanten, aanvragen voor de TOZO-regeling hebben gedaan. Hij zou bij ten minste negen aanvragen zijn eigen bankrekeningnummers hebben opgegeven. Volgens de FIOD heeft hij mogelijk ook misbruik gemaakt van andere steunmaatregelen.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket, meldt RTV Oost. In 2016 kreeg de man al een taakstraf voor valsheid in geschrifte.

STER reclame