Veel mis met hygiëne verpleeghuizen

tijd van publicatie Aangepast

Er is veel mis met de hygiëne in verpleeghuizen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond in 37 instellingen. In vier op de tien instellingen is de gezondheid van de patiënten in het geding.

De verpleeghuizen bleken smerig te zijn en het risico op het oplopen van infecties is er groot. De vloeren plakken, er hangt een urinelucht en medicijnen zijn vaak over de datum. Het personeel wast zijn handen niet goed en washandjes met ontlasting gaan bij de gewone was.

Het onderzoek werd uitgevoerd door zeven hygiënisten die de zorginstellingen beoordeelden op 97 aspecten aan de hand van landelijke richtlijnen.

Weigering

Vijftien van de huizen bleken onhygiënisch te werken. Zeven instellingen haalden een krappe voldoende. Als een huis voor tachtig procent aan het onderzochte aspect voldeed, werd dat als voeldoende beoordeeld.

De Consumentenbond had in totaal 121 instellingen benaderd, maar het merendeel weigerde mee te werken.

Gebrek

De organisatie van verpleeghuizen trekt zich de kritiek op de slechte hygiëne in de instellingen aan. "Het onderzoek maakt ons scherp", zegt Aad Koster van branche-organisatie Actiz.

De organisatie denkt dat het gebrek aan hygiëne komt doordat het belang ervan niet goed onder de aandacht is gebracht. Daarnaast zouden medewerkers mogelijk onvoldoende geschoold zijn.

Ook krijgen andere werkzaamheden vaak voorrang, zoals zorg aan het bed.

Verplicht

De Consumentenbond vindt dat er niet vaak genoeg wordt geïnspecteerd in de verpleeghuizen. Bovendien worden de controles van te voren aangekondigd en zijn ze niet verplicht.

Net als veel andere instellingen ziet Actiz niet veel in verplichte controles. Volgens de organisatie zou dat leiden tot nog meer formulieren en protocollen en dat gaat ten koste van de zorg.

STER Reclame